Rozsáhlá razie ve Slovinsku: policie vyšetřuje záchranu tamních bank

Lublaň - hlavní město Slovinska

Lublaň - hlavní město Slovinska Zdroj: Wikimedia Commons

Slovinské úřady provádějí vyšetřování obchodních prostor na čtyřech místech v Lublani kvůli možným nesrovnalostem při záchraně slovinských bank v roce 2013. Oznámila to podle agentury Reuters místní policie. Slovinská centrální banka uvedla, že razie se týká několika jejích zaměstnanců. Odmítla se ale vyjádřit ke spekulacím, že jedním z nich je guvernér banky Boštjan Jazbec.

Záležitost se podle policie týká hodnocení jedné z bank, kterou v roce 2013 zachraňoval stát. Hodnocení vedlo k tomu, že banka mohla zrušit svoje závazky vůči držitelům podřízených dluhopisů a podřízeného dluhu v hodnotě 257 milionů eur (6,9 miliardy korun). Podřízený dluh je takový, který je splacen jako další v pořadí po uhrazení primárního dluhu.

Slovinská vláda musela v roce 2013 napumpovat více než tři miliardy eur do domácích bank zatížených velkým množstvím špatných úvěrů, aby zabránila jejich kolapsu. Země tak nemusela žádat o mezinárodní finanční pomoc. V rámci záchrany bank zanikly v pěti bankovních domech podřízené dluhopisy v hodnotě 600 milionů eur, napsal Reuters.

V následujícím roce napadlo slovinské sdružení drobných akcionářů domácí centrální banku a peněžní domy u soudu s tvrzením, že podřízené dluhopisy v zachraňovaných bankách neměly zaniknout. Slovinská centrální banka obvinění z nesprávného nakládání s údaji při sestavování záchranného balíčku odmítá.