Asko Nábytek se vrátí do Olomouce

Obchodní dům Asko na pražských Stodůlkách

Obchodní dům Asko na pražských Stodůlkách Zdroj: E15 Eduard Erben

Na nábytkářském trhu bude zas o něco hustší atmosféra. Tedy alespoň na Hané. Síť Asko Nábytek se totiž rozhodla posílit své postavení ma Moravě, kde dosud měla jen tři obchody. Nový obchodní dům chce firma postavit v Olomouci, tedy ve městě, z něhož v roce 2011 odešla. Server E15.cz to zjistil z dokumentů, které firma předložila k posouzení vlivů stavby na životní prostředí.

V hanácké metropoli se Asko utká se zavedenou konkurencí. Obchodní domy tam mají konkurenční řetězce Kika a Jysk. Asko odhaduje, že nový nábytkářský „obchoďák“ začne stavět na začátku roku 2014, stavbu chce mít hotovou ještě ten samý rok na podzim.

Stavba vyroste na severozápadním okraji Olomouce hned u obchodního centra Olomouc City. Tedy stranou svých dvou hlavních konkurentů, kteří do sebe v hanácké metropoli buší poblíž tamního Aquaparku. Ve stejné lokalitě působilo do předloňského roku také Asko.

Tuzemské Asko patří od roku 2011 do německé skupiny Porta. Na českém nábytkářském trhu má podle organizace Euromonitor International podíl kolem pěti procent. Jysk a Kika drží každý zhruba sedm procent. Králem trhu je však zhruba se čtvrtinovým podílem švédská Ikea, která si však na východě republiky vystačí jen s obchodními domy v Brně a Ostravě.

Reiko Trojer: Mou vizí je mít v Česku pět obchodních domů