Lanovky, sjezdovky i parkoviště. Skiareály letos nebývale investují

výstavba lanovky, skiareály,

výstavba lanovky, skiareály, Zdroj: ctk

Velká lyžařská střediska na českých horách se letos v létě pustila do mohutného zbrojení na zimu. Na některých místech investice lámou rekordy, vznikají nové sjezdovky i zasněžovací systémy, které mají podchytit první mrazíky a zajistit dost sněhu na celou zimu.

Rekordmanem je zřejmě firma Mega Plus podnikatele Richarda Kirniga, která ve východních Krkonoších provozuje Skiresort Černá Hora – Pec. Do rozvoje zde letos investovali 250 milionů korun. Mimo jiné vzniká nová šestisedačková lanovka s bublinami a vyhříváním, jejíž dolní stanice se stane druhým nástupním místem do celého areálu. „Takže lidé už nebudou muset zajíždět na centrální parkoviště u kabinkové lanovky Černohorský express,“ uvedl ředitel areálu Petr Hynek.

Dalších dvacet milionů ke stamilionovým investicím z minulých let přidali letos na krušnohorském Klínovci. Mimo jiné zde posílili zasněžovací systém a postavili novou cestu k loni otevřené Jáchymovské sjezdovce. „Bude postavena nová výkonná plně automatizovaná čerpací stanice s chlazením vody, arzenál sněhových děl jsme posílili o dalších dvacet. Výkon systému se tak zvýší o desetinu,“ doplnil manažer Adam Svačina.

Nezahálejí ani na Šumavě

„Investice jsou v porovnání s minulými lety zhruba dvojnásobné,“ řekl spolumajitel střediska na Špičáku Vladimír Kasík. Ve spolupráci s krajem vzniklo nové parkoviště, na nové hřiště se mohou těšit nejmenší lyžaři. Celková investice přesahuje dvacet milionů. Ceny skipasů ještě nejsou určeny, firma počítá se zhruba pětiprocentním navýšením.

Více než loni, přes třicet milionů korun, dali do nejrůznějších vylepšení i na Lipně v jižních Čechách. Největší novinkou je nová červená sjezdovka o délce 1200 metrů. „Chystáme modernizaci zasněžovacího systému a navýšení počtu koncových zařízení v Herlíkovicích, abychom urychlili start sezony i v případě krátkodobých mrazů. Podobný záměr máme i pro areály Šachty, Kamenec a Mariánky,“ vypočítává milionové plány majitel firmy Snowhill Martin Vokatý. Společnost se šesti areály převzal teprve loni.

Zdaleka největší investici chystá ale na příští rok firma Melida v areálech ve Špindlerově Mlýně. O miliardovém plánu informoval týdeník Euro v červenci.