Skipasy v Krkonoších podraží, areály investovaly stamiliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Spindleruv Mlyn

Jednodenní skipas v hlavní sezoně v největším českém středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos zdraží o 100 korun na 850 korun. Cena při nákupu přes internet v systému věrnostního klubu Gopass bude 790 korun místo loňských 695 korun, informoval Skiareál Špindlerův Mlýn. Zdražení tak činí přibližně 13 procent. Středisko před sezonou investovalo přes 210 milionů korun, zejména do nové šestisedačkové lanovky ve Svatém Petru.

Skiareál v novém ceníku současně zrušil před dvěma lety zavedenou takzvanou supersezonu, která se týkala lyžování o vánočních a novoročních svátcích. Denní skipas v ní stál 850 korun.

Ve vedlejších částech sezony do 24. prosince a od 15. března bude skipas na pokladnách stát 730 korun, při online nákupu v rámci klubu Gopass bude za 690 korun. Celosezonní skipas koupený přes Gopass bude za 9500 korun. Věrnostní a slevový systém Gopass Skiareál spustil loni.

Připlatíte si i v SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou

Hlouběji do peněženek v nadcházející zimě sáhnou i lyžaři ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou. Skipasy ve SkiResortu v hlavní sezoně zdraží o 40 korun na 690 korun, v nově zavedené TOP sezoně o Vánocích a v únoru bude skipas za 750 korun.

SkiResort letos investoval přes 250 milionů korun, nejvíce do nové vyhřívané šestisedačkové lanovky Hofmanky na Černé hoře a čtyřsedačkové lanovky Zahrádky v Peci pod Sněžkou. Naopak skiareál Herlíkovice/Bubákov ceny měnit nebude, když od pátku do neděle bude denní skipas dál za 590 korun a od pondělí do čtvrtka za 550 korun.

Vyhřívaná šestisedačková lanovka na Pláně, jejíž stavba nyní vrcholí, nahradí čtyřsedačkovou lanovku. Nástupní prostor šestisedačky bude nově na úrovni terénu. Lyžaři už tak nebudou využívat vysuté nástupiště, které se letos v březnu zřítilo.

„Lanovku slavnostně spustíme v rámci tradičního Špindl Ski Openingu 11. až 13. prosince,“ uvedl ředitel Skiareálu Čeněk Jílek. Starou čtyřsedačku hodlá Skiareál repasovat a přesunout do areálu Horní Mísečky, kde jsou nyní dva kotvové vleky.

Sněžné sprchy

Další investice Skireál letos dal do loni zahájeného projektu modernizace umělého zasněžování. „Na červené sjezdovce na Svatém Petru jsme instalovali moderní sněžné sprchy, které nám umožní zprovoznit lyžařské svahy v nesrovnatelně kratším čase v porovnání s běžnými sněžnými děly,“ uvedl Jílek.

Ve Svatém Petru také bude nový areál dětské lyžařské školy. Celkem Skiareál v nadcházející sezoně nabídne 25 kilometrů sjezdovek.

Hlavní chystanou investicí Skiareálu je propojení středisek ve Svatém Petru a na Medvědíně. Investice do vzniku nových lanovek, sjezdovek a víceúčelového parkovacího domu by měla činit miliardu korun. S propojováním by chtěl Skiareál začít příští rok.

Provozovatelem špindlerovských sjezdovek je společnost Melida, v níž má hlavní slovo slovenská společnost Tatry mountain resorts (TMR). Melida má areál ve Špindlerově Mlýně od konce roku 2012 ve dvacetiletém pronájmu od sportovních svazů. Podle deníku Dnes se v aktivitách kolem špindlerovského skiareálu angažuje také bývalý generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman.