Airbus loni mírně zvýšil provozní zisk. Přesáhl čtyři miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Airbus

Evropskému výrobci letecké techniky Airbus Group vzrostl v loňském roce provozní zisk bez jednorázových položek o dvě procenta na 4,132 miliardy eur (111,7 miliardy korun). Firma současně zvýšila plán výroby svého letadla pro dálkové lety A330 díky vyšší poptávce, než původně čekala.

Příjmy největšího evropského výrobce letadel se zvýšily o šest procent na 64,450 miliard eur. Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 4,114 miliard eur při příjmech 64,736 miliard eur. Čistý zisk se zvýšil o 15 procent na 2,7 miliardy eur.

Airbus dodal, že od příštího roku bude vyrábět sedm letadel A330 měsíčně. Před rokem firma oznámila, že od prvního čtvrtletí 2016 sníží výrobu svého širokotrupého letounu na šest měsíčně z původně plánovaných devíti měsíčně.

Firma již dříve uvedla, že loni získala čisté zakázky, počítané bez později zrušených, na 1036 letadel. To bylo sice o 29 procent méně než v předchozím roce, Airbus ale i tak překonal v počtu nových zakázek amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu loni stouply o jedno procento na rekordních 635 letadel, zde však Airbus za Boeingem zaostal.