Obce nakupují elektřinu na burze

Temelín, turbína

Temelín, turbína

temelin, energetika, byznys, právo
solární elektrárna, energetika
3
Fotogalerie

Objem energie, kterou obce a veřejné organizace loni nakoupily prostřednictvím PXE, vzrostl o 48 procent. Na celkových tržbách burzy se aukce podílejí deseti procenty.

Pražská energetická burza PXE, jejímž většinovým vlastníkem se loni stala německá burza EEX, zvyšuje podíl na trhu aukcí dodavatelů energií pro obce a veřejné instituce. Loni uskutečnila 42 aukcí, v nichž se sdružilo 777 zákazníků. Sedmička vítězných obchodníků s energiemi jim dodá 681 gigawatthodin elektřiny a plynu.

Meziročně je to nárůst o 48 procent. PXE tak loni získala desetiprocentní podíl na aukčním trhu. Na PXE loni nakoupily energie také Praha a Brno. Aukce by letos měly zůstat pro veřejný sektor atraktivní navzdory skutečnosti, že oproti loňsku je letos cena silové elektřiny až o čtyřicet procent vyšší.

„Z hlediska měst, obcí či veřejných institucí, které musejí vypisovat veřejné zakázky, je aukce stále nejjednodušší formou nákupu elektřiny nebo plynu. Nákup na burze je podle zákona o veřejných zakázkách alternativou ke klasickému výběrovému řízení. To může trvat až půl roku. Na burze aukce zabere zhruba deset minut,“ říká generální sekretář PXE David Kučera. Poprvé loni desítka obchodníků na PXE soutěžila o nový typ kontraktu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vypsalo tendr pouze na takzvaný koeficient postupného nákupu. Jde o marži obchodníka, která se přičte k aktuální burzovní ceně elektřiny a plynu v den jejich pořízení. Pro města má koeficient tu výhodu, že si mohou určit, kdy chtějí vlastní energii nakoupit. Stejnou metodu běžně používají pro nákup energií větší firmy.

„Zadavatelé si mohou stanovit čtyři nebo pět dnů, v nichž se cena zafixuje podle cen na PXE. Druhá možnost je, že si město zvolí období, například rok před začátkem dodávek. Pak se cena nákupu spočítá jako průměrná denní cena dané energie na PXE,“ vysvětluje Kučera. Obec nebo veřejná instituce pak není vystavena riziku, že si vybere aukci na nákup energií v den, kdy je cena vysoká. Obcím se zatím do novinky příliš nechce.

O tento typ aukce se zajímá jedno menší město. Obecní politici se často obávají, že jim opozice vyčte nevýhodně zvolené dny pro fixaci cen energií. Přesto jde podle Kučery o nejlepší způsob nákupu energií. Z hlediska PXE aukce pro konečné odběratele představují zatím okrajový byznys. Na tržbách se podílejí zhruba deseti procenty. Celkem se loni na burze zobchodovala elektřina v objemu třiceti tisíc gigawatthodin a plyn v objemu tří tisíc gigawatthodin.