Číňany v Česku lákají i reality, koupili obchodní centrum v Kladně

Obchodní centrum Oáza Kladno

Obchodní centrum Oáza Kladno Zdroj: CEE Property Development 2

Privátní čínský investor koupil od fondu České spořitelny obchodní centrum Oáza Kladno. Vedle nemovitostí bude investovat i do zemědělství a farmacie.

Z paměti ještě nezmizel okázalý nástup čínské skupiny CEFC do českého byznysu a na tuzemské scéně se objevil nový čínský hráč, který začal kupovat nemovitosti. V tomto případě je to privátní investor, který v Česku podniká již delší čas. V minulých dnech koupil od fondu CPDP ze skupiny České spořitelny obchodní centrum Oáza Kladno.

„Za cenný výsledek pokládám nejen finanční přínos transakce pro klienta, ale i obchodní záměry investora,“ uvedla Zdenka Klapalová, jednatelka poradenské společnosti Knight Frank, která při transakci zastupovala původního vlastníka. Oáza Kladno má téměř 17 tisíc metrů čtverečních. Nový pan domácí plánuje, že svého času první nákupní centrum v Kladně oživí a vylepší jeho služby.

Na straně čínského byznysmena stála při dojednávání obchodu firma Kardelo Group někdejšího obchodního diplomata v Číně a poté i manažera v PPF Lubora Stehlíka. Jeho klient prý koupí kladenského centra s akvizicemi nekončí. „Primárně se zajímá o komerční nemovitosti, jako jsou právě obchodní centra nebo kancelářské budovy, ale se svými partnery hodlá investovat i do zemědělství a farmacie,“ řekl deníku E15 Stehlík.

Příliv asijského kapitálu

Podle šéfky české pobočky Knight Frank je pravděpodobné, že asijských realitních investorů bude v Česku přibývat. Země je neláká jen stabilitou, ale i příležitostí k dobrým obchodům. „V Česku lze realizovat vyšší výnos než v nejvyspělejších evropských státech,“ sdělila Klapalová.

Kapitál z Asie už přitom podle realitních profesionálů do Česka pronikl, ale pouze nepřímo, prostřednictvím západních fondů.
Za příklad dávají fondy britské společnosti Meyer Bergman, která v Česku vlastní například pražské outletové centrum Fashion Arena.

Stehlík se trhl od Rea International
Někdejší obchodní rada na ambasádě v Pekingu Lubor Stehlík odešel z poradenské společnosti Rea International, kterou spoluzakládal s jejím současným vlastníkem Štěpánem Hamplem. Dál se hodlá s nově založenou Kardelo Group věnovat mimo jiné byznysu zaměřenému na zprostředkovávání transakcí s asijskou stopou. S Rea International však prý nadále spolupracuje. „Společně například aktuálně řešíme prodej nemovitého a movitého majetku v řádu desítek milionů korun,“ sdělil Stehlík. V minulosti pro skupinu PPF dojednával obchod s čínskou společností Changhong Electric.