Poradenský gigant Cushman & Wakefield se přestěhuje do Quadria

Kancelářské centrum Quadrio

Kancelářské centrum Quadrio Zdroj: ctk

Po globální fúzi s DTZ se česká část poradenského obra Cushman & Wakefield přestěhuje do nových kanceláří Quadrio realitního magnáta Radovana Vítka.

Světový lídr v poradenství kolem realitních transakcí Cushman & Wakefield přesune svou tuzemskou pobočku do zánovního víceúčelového centra Quadrio v Praze u Národní třídy, které postavil miliardář Radovan Vítek.

Pronajme si tam přes dva tisíce metrů čtverečních. Poradci se přestěhují i s někdejšími konkurenty s DTZ. Právě tato firma loni Cushman & Wakefield globálně převzala včetně značky. Společnost Cushman & Wakefield sídlí dlouhé roky na Můstku, stěhování zvažovala již delší čas. Zato DTZ se přesouvala už předloni do komplexu Florentinum.

„Stěhování firemního sídla je poměrně dlouhodobý proces, který běžně trvá osmnáct měsíců,“ uvedla Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu v Cushman & Wakefield. Firmě navíc do jednání s Vítkovou skupinou CPI zasáhla fúze s DTZ, takže musela v Quadriu objednat další plochy navíc. Společnost se přestěhuje v dubnu.

Spojením Cushman & Wakefield vznikl globální obr s tržbami 5,5 miliardy eur a 43 tisíci zaměstnanců. Transakci předcházelo převzetí DTZ finančními investory v čele se severoamerickým private equity kolosem TPG.

Kancelářský trh přidává
Firmy si v minulém čtvrtletí pronajaly v Praze 162 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří. Podle sdružení Prague Research Forum je to nejsilnější kvartální poptávka, kterou kdy pražský trh vykázal. O největší nájemní transakci se postarala firma SAP, která si v novém administrativním centru Metronom v Nových Butovicích pronajala 25 tisíc čtverečních metrů. Objem prázdných kanceláří, který byl v poslední době bolavým místem trhu, se již díky vysoké poptávce podařilo srazit pod 15 procent. Tedy pod hranici, kterou trh považuje za zdravou.