Česká platební bilance skončila v přebytku, ten je ale o desítky miliard nižší než před rokem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka
2
Fotogalerie
Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 58,8 miliardy korun. Uvedla to Česká národní banka. Platební bilance obvykle vykazuje v prvním čtvrtletí přebytek. Loni byl ve stejném období o 38,7 miliardy korun vyšší.

"Přebytek běžného účtu platební bilance na roční bázi k HDP poklesl na 0,3 procenta v návaznosti na zvýšení schodku prvotních a druhotných důchodů," uvedla ČNB.

Bilance zboží a služeb vykázala v prvním čtvrtletí aktivní saldo 113,1 miliardy korun. "Meziroční pokles přebytku o 4,2 miliardy korun byl důsledkem snížení aktiva obchodní bilance se zbožím o 7,7 miliardy korun. Aktivní saldo bilance služeb vzrostlo o 3,5 miliardy korun především vzhledem k meziročnímu snížení dovozu služeb," uvedla ČNB. Za růstem přebytku bilance u cestovního ruchu byl podle banky zejména meziroční nárůst příjmů z turistiky.

Kapitálový účet skončil v prvním čtvrtletí aktivem 5,7 miliardy korun. Meziročně byl přebytek vyšší o 4,7 miliardy, což je podle banky důsledek vyšších prodejů emisních povolenek do zahraničí.

Na finančním účtu platební bilance došlo vlivem navýšení aktiv při současném poklesu pasiv vůči zahraničí k čistému odlivu finančních zdrojů ve výši 43,7 miliardy korun. V položce přímých investic byl vykázán čistý příliv finančních zdrojů, a to 8,5 miliardy korun. "Hlavním faktorem bylo reinvestování zisku zahraničními vlastníky v tuzemských firmách," uvedla centrální banka. V položce portfoliových investic se uskutečnil čistý příliv prostředků ze zahraničí ve výši 49,9 miliardy korun. Na straně pasiv se zejména zvýšila držba krátkodobých vládních dluhopisů zahraničními investory, na straně aktiv tuzemští investoři snížili držbu zahraničních cenných papírů o 5,6 miliardy korun.