Česko stvrdilo 30 obchodních dohod s Čínou. Jedna se týká kanálu Dunaj-Labe

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) se 30. března zúčastnili diskusního ekonomického fóra na pražském Žofíně.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) se 30. března zúčastnili diskusního ekonomického fóra na pražském Žofíně. Zdroj: ctk

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Jedna z nich se týká i analytické spolupráce na přípravách kanálu Dunaj-Odra-Labe, uvedl český prezident Miloše Zeman. Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

„Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy,“ řekl prezident, podle něhož se na Žofíně sešlo 30 nejúspěšnějších čínských a stejný počet nejúspěšnějších českých podnikatelů.

Zeman také zopakoval, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Uvedl, že i politici mají své sny a tím jeho je vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vítá proto předběžný zájem čínských firem na spolupráci na tomto projektu.

Společnosti Volkswagen, čínská SAIC Motor Corporation a Škoda Auto podepsaly memorandum, které zahrnuje společné investice v Číně během pěti let ve výši dvou miliard eur, tedy asi 54 miliard korun. Investice budou určené na rozšíření modelové palety značky Škoda, těžištěm investic budou vedle nových modelů také alternativní pohony, digitalizace individuální dopravy a konektivita vozů. Škoda Auto získá kapitálový podíl na společném podniku SAIC Volkswagen Automotive Company, která v současnosti škodovky pro čínský trh vyrábí.

Další dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden.

Podívejte se na záznam průběhu ekonomického fóra na Žofíně:

Podepsána byla mimo jiné dohoda o technologicko-ekonomické spolupráci mezi S.W.H. Group zaměřující se na obnovitelné zdroje energie a China Longyuan Power Group. Uzavřena byla i rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou exportní bankou (ČEB) a Čínskou rozvojovou bankou, která má mimo jiné usnadnit českým exportérům přístup na čínský trh.

Memorandum o porozumění podepsaly také kunovický výrobce letadel Aircraft Industries a China Aviation Supplies Holding Company. Další memorandum o porozumění o všestranné spolupráci uzavřely China General Nuclear Power Corporation a skupina ČEZ.

Státní čínská společnost Sinohydro podepsala dohodu s firmou Doe Europe, která v Hodoníně plánuje vybudovat obří překladiště a logistické centrum. Spolupráce byla stvrzena i v letectví - rámcovou dohodu uzavřely China Eastern Airlines, která plánuje spustit linku mezi Prahou a Šanghají, a Český Aeroholding.

Akcionáři J&T Finance Group podepsali dohodu o strategické spolupráci s čínskou CEFC. Uzavřeny byly také smlouvy o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden v Praze či o zřízení česko-čínského pavilonu. Jedním z posledních podepsaných dokumentů byla strategická dohoda mezi CEFC a společností Železiarne Podbrezová, která je majitelem strojírenské společnosti Žďas. Dohodu podepsal slovenský podnikatel Vladimír Soták, kterému skupina firem Železiarne Podbrezová patří.

Seznam dohod podepsaných během návštěvy čínského prezidenta v Česku