CNBC: Čínská návštěva může být známkou „ekonomické zranitelnosti Prahy“

Čínský prezident na návštěvě v Praze

Čínský prezident na návštěvě v Praze Zdroj: CTK

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice nadále budí značnou pozornost čínských i světových sdělovacích prostředků. Zatímco čínská média převážně vyzdvihují začátek "strategického partnerství" obou zemí, světový tisk častěji zmiňuje protičínské protesty a klade si otázku, proč si Česká republika chce namluvit Čínu.

Čínský list Global Times napsal, že v čínsko-českých vztazích začala ekonomika porážet ideologii. Global Times dodává, že po drastických změnách ve východní Evropě po pádu Sovětského svazu byla Česká republika prominentním kritikem Číny zaujímajícím „nepřátelský postoj“ kvůli otázkám kolem dalajlamy a lidských práv.

Nynější bilaterální vztahy jsou podle listu naprosto odlišné - a Česko se, stejně jako například Polsko, rozhodlo ve vztazích s Čínou překonat ideologické rozpory a nastoupit přátelštější cestu.

Této skutečnosti si všímá například také polský deník Gazeta Prawna, který o návštěvě čínského prezidenta v Česku informuje pod výmluvným titulkem: „Takže Čechy, a ne Polsko, budou čínskou branou do Evropy?“ V této souvislosti zmiňuje nabídku českého prezidenta, aby Česká republika sloužila Číně jako její „útočiště“ v Evropě a základna pro investice nejen v Česku, ale také v zemích EU a dalších státech Evropy.

Symbolické vítězství

Zatímco Peking vítá návštěvu prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice jako symbolické vítězství, napsal dnes zpravodajský server CNBC, podle analytiků by mohlo jít spíš o známku „ekonomické zranitelnosti Prahy“.

Návštěvu komentuje také slovenský tisk, který se nejčastěji pozastavuje nad skutečností, že Česká republika kvůli ekonomice přehlíží lidská práva. „Přestože čínská média líčí kontroverzní návštěvu čínského prezidenta jako výjimečný impulz pro vzájemné vztahy, který může Česku přinést miliardy, ekonomický přínos je podle některých ekonomů a politologů zanedbatelný - a důležitější je rozšiřování vlivu,“ napsal například zpravodajský server sme.sk.

Připomíná také potyčky mezi protestujícími a policií, i návštěvu čínského prezidenta - tehdy ještě Chu Ťin-tchaa - který se v roce 2009 setkal v Bratislavě s Ivanem Gašparovičem. Ani tehdy se setkání neobešlo bez problémů, když se před prezidentským palácem střetli stoupenci čínského prezidenta s aktivisty za lidská práva a členy hnutí fa-lun-kung.

Ethan Gutmann: Čínští komunisté jsou mafiánský gang, který se dostal k moci