Nemocnice v Bohnicích prochází výraznou renovací, ušetří třetinu nákladů za energie

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Areál Psychiatrická nemocnice Bohnice
2
Fotogalerie

Psychiatrická nemocnice v pražských Bohnicích zrekonstruuje areál a energetické hospodářství. Na investici za tři čtvrtě miliardy korun nebude nemocnice ani její zřizovatel dávat ani korunu. Dotace z operačního programu Životní prostředí pokryjí výdaje na výměnu oken, stavební úpravy a část technologií v hodnotě 575 milionů korun. Zbytek bude nemocnice financovat pomocí smlouvy o energetických úsporách se zárukou, takzvaným kontraktem EPC. Díky němu se investice splácejí z budoucích peněz ušetřených za nižší nákupy energií.

Souběh obou způsobů financování energeticky úsporných opatření umožnila loňská změna v podmínkách operačního programu. Zapojením kontraktu EPC do projektu získají žadatelé vyšší dotaci, a to o pět procent uznatelných nákladů.

„Projekt EPC jsme připravovali zhruba čtyři roky. Jakmile se naskytla možnost získat dotaci, rozšířili jsme ho také o stavební úpravy. Vyměnit musíme třeba 3500 oken v objektech, z nichž většina je památkově chráněná,“ říká Vladimír Veselý, provozně technický náměstek nemocnice. Protože dotace pokryje i část energetických technologií, mohla si nemocnice dovolit z úspor energií financovat také opatření, která by se jinak do EPC kontraktu kvůli příliš dlouhé návratnosti nevešla. Rekonstrukce se tak dočká i veřejné osvětlení.

„Teď budeme vybírat administrátora projektu a příští rok na jaře by se měl uskutečnit tendr na dodavatele. Stavba by mohla začít v polovině roku 2019,“ dodává Veselý. Změna v dotačních podmínkách výrazně rozhýbala trh s EPC projekty. Kombinaci dotací a EPC v minulé výzvě využilo osmnáct projektů.

„V letošní výzvě, která končí příští rok v lednu, by se mohlo objevit ještě více kombinovaných projektů. Jejich množství limituje jen omezený počet poradců, kteří s přípravou pomáhají,“ říká Radim Kohoutek z Asociace poskytovatelů energetických služeb. Loni se přitom ještě bez možného souběhu s dotací rozjelo deset EPC projektů a o rok dřív jich bylo šest.

Výhodou souběhu dotace a EPC je mnohem komplexnější renovace objektů. „Kombinované projekty přinášejí vyšší míru energetických úspor. Díky EPC budou mít efektivní energetický management, což pro nás a pro investora znamená vysokou garanci úspor energie, a tím jistotu naplnění indikátorů OPŽP,“ vysvětluje mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová. Nemocnice v Bohnicích sníží díky komplexní renovaci spotřebu energií o více než třicet procent. Běžně se úspory energií u čistých projektů EPC pohybují od deseti do 25 procent.