Nová vlna průmyslových zón: sází se na dodavatele automobilek i e-shopy

Průmyslová zóna v Ostravě, ilustrační foto

Průmyslová zóna v Ostravě, ilustrační foto Zdroj: Straka Martin/E15

Expanze průmyslových výrobců i bouřlivý rozvoj internetového nakupování svádí developery i města k vytváření nových průmyslových zón. Za poslední rok investoři požádali o posouzení vlivů stavby na životní prostředí u deseti takovýchto areálů. Z roku 2014 jsou v databázi EIA jen čtyři nové projekty.

V Česku je nyní 368 průmyslových zón, jež jsou podle agentury CzechInvest z 81 procent zaplněny. Zvláště atraktivní je pro investory tradičně okolí Prahy, Brna a Plzně. „Nicméně z důvodu stále více omezené dostupnosti pozemků pro novou výstavbu, která zde panuje, by se měl zájem častěji přesouvat i do lokalit vzdálenějších od těchto měst,“ komentoval situaci Jakub Holec, ředitel poradenské společnosti 108 Agency.

Do popředí se dostávají lokality u německých hranic. „Největší poptávku budou dál vytvářet společnosti navázané na západní trhy, především na Německo,“ uvedl Milan Kratina, šéf představenstva developerské firmy Accolade. Staví zóny například v Chebu, Aši nebo v Ostrově u Stříbra. Prim v poptávce podle něj hrají internetoví obchodníci a výrobní podniky.

Například investor do průmyslových pozemků Lettenmayer již začal připravovat další fázi rozvoje skladového komplexu v Jirnech u dálnice D11. „Do popředí zájmu se dostávají rovněž dříve zatracované lokality severně a severovýchodně od Prahy,“ dodal Holec ze 108 Agency.

Boj lze očekávat rovněž o poslední volné pozemky u dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Tamní radnice již nejsou příliš svolné ke změně územních plánů ve prospěch průmyslu. Soukromý investor tam začal chystat zónu ve Vystrkově u Humpolce. „Je to v souladu s naším územním plánem a mohlo by to mít vliv na zaměstnanost,“ řekl již dříve České tiskové kanceláři starosta Vystrkova.

S napojením nové průmyslové zóny na D1 počítá také radnice Třebíče. Pro chystaný areál vykoupí osm hektarů pozemků.
Město už o podpoře záměru jedná se státní agenturou CzechInvest.

Byrokratické překážky

Budovatelský optimismus však chladí konzultanti z globální společnost TMF Group. Navzdory dobré poloze a rostoucí ekonomice čelí zahraniční investoři řadě důvodů, proč se nakonec Česku vyhnout. Od byrokratických překážek pro začínající firmy přes komplikované stavební předpisy a nerozvinutou ochranu investorů až po vysoké náklady na vymáhání smluvních závazků a hubené výtěžky z konkurzů zkrachovanců.

Dlouhodobě se strategického investora nedaří přitáhnout například velké průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku. Spolu s ostravským Mošnovem a mosteckou zónou Joseph ji proto vláda zařadila mezi lokality, v nichž investoři mohou čerpat vyšší pobídky než jinde.