Nucených dražeb je v Česku čím dál více

Obchodní centrum Olomouc City

Obchodní centrum Olomouc City

Kladívko licitátorů ťuká o pultík stále častěji v dražbách vynucených neschopností lidí a firem splácet půjčky. Za první čtvrtletí se nedobrovolně dražilo v 262 případech, což znamená meziroční nárůst o devatenáct procent. „V zásadě to svědčí stále o tomtéž, a to že roste počet lidí neschopných dostát dlouhodobě svým závazkům,“ komentoval čísla obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Růst nuceného dražení se odrazil rovněž na zvýšení celkového počtu dražeb o jedenáct procent. Narostla rovněž hodnota draženého majetku, a to o 36 procent na 1,9 miliardy korun. Tomu však neodpovídají výnosy z dražeb. Za první letošní tři měsíce meziročně stagnovaly zhruba na půlmiliardě korun.

„Průměrná cena dosažená vydražením se snižuje a je to způsobeno malou atraktivitou zpeněžovaných věcí, respektive jejich nízkou hodnotou. Vždyť v převážné míře jde o nemovitosti v lokalitách s nízkou koupěschopností obyvatel a v kombinaci s vyšší nezaměstnaností se pak často až na několikátý pokus vydraží za velmi nízkou cenu,“ sdělil obchodní šéf Naxosu.

Počty nedobrovolných dražebPočty nedobrovolných dražeb | E15

Trend bude podle Nevšímala pravděpodobně pokračovat, na obzoru není nic, co by jej mohlo zvrátit. Velké dražby za stovky milionů korun prý budou stále spíše výjimkou. Loni byl největší nedobrovolnou dražbou prodej obchodního centra Olomouc City.

Jeho původní vlastník nezvládal splácení úvěru, takže banka poslala do obchodního areálu exekutory. V dražbě objekt koupila společnost Mint Investment, která za něj zaplatila 373 milionů korun. Objem úvěrů v selhání podle posledních údajů České bankovní asociace stoupl ke konci ledna na zhruba 141 miliard korun. To představuje kolem šesti procent z celkového objemu půjček.

Historická dražba

Nemovitosti kupujte v dražbě

Nedobrovolné dražby jsou stále populárnější