ODS zvažuje kvůli jednání o EET ve Sněmovně ústavní stížnost

předseda ODS Fiala Petr

předseda ODS Fiala Petr Zdroj: Michal Tomes/E15

Občanští demokraté zvažují podání stížnosti k Ústavnímu nebo Nejvyššímu správnímu soudu kvůli porušení jednacího řádu Sněmovny. Během mimořádné schůze dolní komory k elektronické evidenci tržeb to potvrdil předseda ODS Petr Fiala. Podle ODS poslanci schválili program schůze v rozporu s jednacím řádem. K bodu se nemohli vyjádřit poslanci s přednostním právem vystoupit. Fiala to považuje za neslýchané, v parlamentní demokracii podle něho takový postup nemá obdoby.

„Předsedající schůze mi odňala uprostřed mého vystoupení slovo. Neměl jsem možnost přednést své argumenty proti pořadu mimořádné schůze, stejně jako to neměli další kolegové, kteří mají přednostní právo,“ dodal. Poslanecká sněmovna dnes na návrh místopředsedy hnutí ANO a šéfa jeho poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka odhlasovala, že o programu schůze se rozhodne v 11:00. Poslanci s přednostním právem tím přišli o možnost o něm dál debatovat. Předsedající Sněmovny se přitom odvolávala na starší usnesení Sněmovny.

Místopředseda ODS Marek Benda již na plénu upozornil, že toto usnesení se týkalo jiné situace a postup odporuje jednacímu řádu. „Je to usnesení, které říká, že Poslanecká sněmovna se může usnést, že v určitém čase nebude hlasovat a hlasování proběhne ve stanovenou hodinu,“ sdělil později Benda novinářům. „Nezakládá právo přerušit diskusi,“ dodal.

Fiala: Předsedající schůze mi odňala uprostřed mého vystoupení slovo. Neměl jsem možnost přednést své argumenty

Postup koaličních poslanců označili Fiala i Benda za neslýchané porušení principů parlamentní demokracie. „Je to neuvěřitelné zmanipulování jednacího řádu a neuvěřitelné pošlapání práv opozice,“ uvedl dotčený Fiala. V polistopadové historii prý něco takového nemá obdoby.

Poslanec Benda se pozastavil nad tím, že se k poslancům hnutí ANO připojili také zástupci tradičních politických stran KDU-ČSL a ČSSD. Zákonodárci za ANO podle něj postupují v duchu hesla svého předsedy Andreje Babiše, že parlament je žvanírna. U lidovců a sociálních demokratů ho prý postup, který je jednoznačně proti jednacímu řádu Sněmovny, překvapil.

Bohumil Pečinka: Samonosná evidence tržeb