Opozice podala ústavní stížnost proti sněmovní schůzi k EET

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci.

DIVADELNÍ PRVEK. Tak by šly vystihnout obří makety účtenek, které ministr financí Andrej Babiš přinesl do parlamentu během prvního čtení zákona o elektronické evidenci tržeb v červenci. Zdroj: CTK

Několik poslanců opozičních stran ODS a TOP 09 podalo k Ústavnímu soudu stížnosti a v nich žádají soud, aby zrušil usnesení, kterým Sněmovna letos 10. února schválila zákon o elektronické evidenci tržeb. Podle poslance ODS Marka Bendy, který je jedním ze stěžovatelů, toto usnesení omezilo práva poslanců vykonávat svůj mandát.

Dnešní vydání deníku Dnes píše s odvoláním na osmistránkový dokument, který má k dispozici, že jako stěžovatel vystupuje i bývalý ministr spravedlnosti a nynější poslanec ODS Pavel Blažek.

Napadené usnesení číslo 1068 konstatuje, že Sněmovna vyslovuje souhlas se zákonem o elektronické evidenci tržeb ve znění schváleném Sněmovnou. Jako ověřovatel je pod tímto usnesením podepsán předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát.

„Ano, stížnost jsem podal, domnívám se, že má velkou šanci na úspěch. Podrobnosti zveřejníme příští týden,“ řekl deníku Blažek. Podle dokumentu si stěžuje na tři sněmovní usnesení. Předně na to, že koalice na mimořádné schůzi 10. února předčasně ukončila rozpravu o zákoně, přestože byla do diskuse přihlášena ještě skupina poslanců. Rozporuje schválení evidence tržeb a napadá postup předsedajícího tehdejší schůze Jana Hamáčka (ČSSD).

Podle ministra fiancí Andreje Babiše (ANO) ale bylo vše v pořádku. „Ten zákon byl čten zhruba 260 dnů. Já myslím, že to proběhlo v pořádku. Ta schůze byla v pořádku a jsem přesvědčen, že nám Ústavní soud dá za pravdu,“ řekl dnes novinářům.

Blažek: Ano, stížnost jsem podal, domnívám se, že má velkou šanci na úspěch. Podrobnosti zveřejníme příští týden

Podle deníku opozice požaduje výslech Babiše (ANO), předsedy Sněmovny Jana Hamáčka, předsedů poslaneckých klubů trojice koaličních stran nebo místopředsedkyně Sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO), která po schválení zákona připustila, že jednací řád mohl být porušen. Podle Blažkovy stížnosti mělo jít o „organizované spolčení za účelem porušení práv“ opozice, píše list.

Vládní představitelé zdůvodňovali ukončení diskuse po zhruba 25 hodinách v závěrečném kole schvalování tím, že všichni poslanci měli dost času na své vyjádření a že vystupující se ve svých komentářích k předloze opakovali.

Podle odborníka na ústavní právo Vladimíra Balaše by opozice mohla být se stížností úspěšná. Ústavní soud nemůže elektronickou evidenci tržeb zrušit, pokud by však Blažkovu stížnost uznal, ve výsledku by to zrušením skončilo, míní Balaš. „Bylo-li by zrušeno usnesení o ukončení projednávání zákona, nebylo by totiž možno zákon považovat za projednaný, a tím ani za schválený a celá procedura by se musela vrátit,“ řekl Balaš deníku Dnes.

Balaš: Bylo-li by zrušeno usnesení o ukončení projednávání zákona, nebylo by totiž možno zákon považovat za projednaný, a tím ani za schválený a celá procedura by se musela vrátit

Zákon už schválil Senát a na konci března ho podepsal prezident Miloš Zeman. Na první firmy by měla povinnost elektronické evidence tržeb dopadnout od letošního prosince. Podnikatel bude muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě.

Vláda si od nového opatření slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků.