Osiří Zeman na Rhodosu? Fico i Orbán na pohřeb bývalého izraelského prezidenta Perese jedou

Zeman v Jevíčku na Svitavsku během návštěvy Pardubického kraje

Zeman v Jevíčku na Svitavsku během návštěvy Pardubického kraje Zdroj: ČTK

Lidé se mohou od čtvrtečního rána loučit s Šimonem Peresem. K rakvi s jeho tělem dorazil i bývalý americký prezident Bill Clinton
Rakev s tělem Šimona Perese před budouvou izraelského parlamentu
Americký exprezident Bill Clinton se přijel rozloučit s Šimonem Peresem
Americký exprezident Bill Clinton se přijel rozloučit s Šimonem Peresem
Rakev s Šimonem Peresem před budovou izraelského parlamentu
26
Fotogalerie

Slovenský premiér Robert Fico a maďarský předseda vlády Viktor Orbán se přes ohlášenou účast na rhodoské konferenci Dialog civilizací účastní pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese. Jestli kvůli tomu vynechají i akci ruského podnikatele a spolupracovníka ruského prezidenta Vladimira Jakunina, zatím není jasné. Český prezident Miloš Zeman ovšem kvůli konferenci do Izraele nepojede.

Na pohřeb přijede i český premiér Bohuslav Sobotka. „Vzhledem k významu osobnosti Šimona Perese a mimořádně silným a tradičním česko-izraelským vztahům pokládám za důležité, aby byla naše republika na pohřbu bývalého izraelského prezidenta zastoupena na co možná nejvyšší úrovni,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Peres zemřel ve středu ve věku 93 let. Od dnešního rána byla před budovou izraelského parlamentu vystavena rakev s jeho tělem a pohřeb se koná v pátek dopoledne. Očekává se příjezd 80 státníků z celého světa.

Na smuteční ceremonii přijedou kromě amerického prezidenta Baracka Obamy třeba kanadský premiér Justin Trudeau, německý prezident Joachim Gauck, francouzský nejvyšší představitel François Hollande či rumunský prezident Klaus Iohannis. Do Izraele už dnes dorazil bývalý americký prezident Bill Clinton a zájem zúčastnit se pohřbu projevil také palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který nebyl na oficiální návštěvě v Jeruzalémě několik let.