Policie nepustila protibetské demonstranty na Hradčanské náměstí

Protibetská demonstrace během návštěvy čínského prezidenta

Protibetská demonstrace během návštěvy čínského prezidenta Zdroj: CTK

Stovky protestujících proti čínské lidskoprávní politice, kteří odpoledne protestovali na Kampě, se dožadují vstupu na Hradčanské náměstí. Připojit se chtějí i ti, co přišli na tichý protest na Pohořelec, kam byla akce původně naplánovaná na Hradčanské náměstí odsunuta kvůli uzavření prostoru. Organizátoři akce mají uzavření náměstí až do půlnoci za nesmyslné, protože čínská delegace na Hradě už není přítomna.

S demonstranty se během pochodu na Hradčany sešel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednal také s policisty, kteří bránili průvodu v cestě na Hrad. Předseda TOP 09 držel v ruce tibetskou vlajku. Lidé skandovali „Máme na to právo!“.

Kalousek jim odpovídal „Máte na to právo“. „Já a europoslanec Jaroslav Štětina jsme požádali bezpečnostní složky, abychom mohli projít, protože jsme státní činitelé a žádná represivní moc nám nesmí bránit ve svobodném pohybu,“ řekl protestujícím za bouřlivého potlesku.

Kromě Kalouska byl v čele demonstrantů také pořadatel tichého shromáždění protibetský aktivista a bývalý politik Martin Bursík nebo někdejší ministr pro lidská práva a hudebník Michael Kocáb. Demonstranty přišel podpořit také bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Nepřátelství k tyranii

„Protestujeme proti režimu, který potlačuje menšiny, popravuje, zavírá nesčetné lidi do táborů a vězení,“ řekl v krátkém projevu do megafonu. „Musíme všem lidem vysvětlovat, že nejde o nepřátelství vůči Číně, nýbrž nepřátelství vůči tyranii,“ dodal.

Příchod Schwarzenberga do středu průvodu provázel potlesk a skandování hesla „Karel na Hrad!“. Bývalý šéf české diplomacie se důrazně ohradil proti postoji prezidenta Miloše Zemana k Číně. Kritizoval ho i za to, že čínskou hlavu státu přijal na zámku v Lánech. “

Netušil jsem, že pětadvacet let po slavném listopadu se tady budeme klanět diktátorovi,“ prohlásil. „Je to nedůstojné naší republiky, nedůstojné Hradu, a to že byl pozván diktátor do Lán, kde pobýval Masaryk a Havel, to je opravdu ostudné divadlo,“ řekl Schwarzenberg.

Uzavření cesty k Hradu

Policie i přes naléhání politiků odmítla kvůli bezpečnosti cestu na Hradčanské náměstí uvolnit. Kolem 18:00 se organizátoři rozhodli, že se průvod přesune k nedalekému Pohořelci do parku Maxe van der Stoela. Tam se kolem 16:00 shromáždily zhruba dvě stovky demonstrantů, vyrostlo tam i pódium, na kterém vystoupili hudebníci.

Na shromáždění v parku nakonec dorazilo několik set lidí. Bursík řekl, že zákazem vstupu na Hradčanské náměstí byla porušena lidská práva. Demonstrace podlě něj byla řádně nahlášena. Police podle něj svévolně uzavřela náměstí a neumožnila, aby se shromáždění konalo. „Snažili jsem se nimi vyjednávat, to k ničemu nevedlo,“ uvedl.

„My žijeme v demokracii, ve svobodné zemi a kvůli návštěvě předsedy čínské komunistické strany, který přijel z totalitní země, kde porušují lidská práva, zabíjejí lidi, lidé mizí, kvůli tomu se nenecháme omezovat na našich právech,“ řekl také. Kvůli postupu police hodlá podat žalobu, zákazem demonstrace podle něj porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

Policie ale na svém webu uvedla, že o uzavření Hradčanského náměstí bylo rozhodnuto už minulé pondělí, a to pro vozidla i chodce. „Uvedený prostor tak přestal být po tuto dobu veřejným prostranstvím, a svolavatel se tak nemohl dovolávat svého práva konat zde shromáždění,“ sdělila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Policie je podle ní oprávněna při zajišťování bezpečnosti osob omezit vstup do určitých prostor.

Na shromáždění vystoupil také bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Kritizoval zahraniční politiku prezidenta Zemana, který podle něj zcela popřel polistopadový vývoj v Česku. „Vnucuje se Rusku i Číně zcela ponižujícím způsobem a nepřekáží mu ani vláda,“ prohlásil Kocáb.

K přítomným promluvil také starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář (TOP 09), ředitel občanského sdružení Post bellum Mikuláš Kroupa a ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Po skončení projevů se lidé začali pomalu rozcházet, několik desítek si v parku ještě poslechlo krátký koncert skupiny Zrní. Krátce před 20:00 shromáždění skončilo.