Pozastavte evropské dotace, vyzvali Komisi unijní auditoři

Evropský účetní dvůr

Evropský účetní dvůr Zdroj: CC BY SA 3.0: Euseson via Wikipedia

Někteří němečtí politici mluví o zastavení evropských fondů pro země, které odmítají přijmout povinné kvóty na uprchlíky. Mnoho z těchto států, včetně České republiky, může ovšem v příštích letech o peníze přijít z jiného důvodu. Podle Evropského účetního dvora totiž hned 12 zemí nesplňuje unijní podmínky pro zadávání veřejných zakázek. Na zlepšení mají rok a čtvrt.

Auditorský orgán Evropské unie odhalil při své kontrole řadu „závažných“ a „přetrvávajících“ chyb. Důvodem má být neplnění unijních pravidel v oblasti zadávání veřejných zakázek. Evropskou komisi zároveň vyzval k pozastavení plateb nebo jejich krácení, píše server EurActiv.

Kontroloři zkoumali hospodaření s evropskými fondy za minulé sedmileté finanční období. Pochybení našli výhradně v zemích jižní a východní Evropy – kromě Česka se jim nelíbí zadávání veřejných zakázek ani v Lotyšsku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku, Řecku a na Maltě.

Tyto země jsou zároveň největšími příjemci strukturálních fondů – jejich regiony totiž většinou spadají do kategorie „méně rozvinutých“, které na peníze dosáhnou nejsnáze.

Přidělení fondů pro další finanční období podle zemí

Příjemci evropských fondůPříjemci evropských fondů|Evropska komise

V případě České republiky zpráva zmiňuje vypisování tendrů bez stanovení minimálních technických specifikací nebo nejasné výsledky auditů. V některých oblastech jsou podle zprávy české zákony přísnější než evropská nařízení. Například stanovují limit ceny víceprací na 30 procent, zatímco evropská legislativa stanovuje 50.

Evropský účetní dvůr upozorňuje, že měl jen omezený přístup k datům. Vyzval Evropskou komisi k vytvoření jedné velké centrální databáze, která by umožnila pochybení proti nastaveným pravidlům lépe zkoumat. Zpráva uvádí, že jmenované státy zahájily opatření na zlepšení čerpání fondů.

Evropská komise může pozastavit platby, pokud tyto státy nesplní požadavky do konce roku 2016. Představitelé exekutivního orgánu Evropské unie tvrdí, že by se takovému opatření rádi vyhnuli a členským zemím se budou snažit pomoci. „Ale Komise se nebude bát k pozastavení fondů přistoupit v případě, že se ty podmínky nesplní,“ píše exekutivní orgán v odpovědi kontrolorům.