Rostoucí mzdy se již projevují zdražováním, na vyšší ceny má vliv i slabá koruna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ilustrační foto
Výprodej v supermarketu
Maloobchod
4
Fotogalerie

Firmy již začaly přenášet rostoucí výdaje na mzdy do cen svých výrobků. To se následně projeví v růstu spotřebitelských cen. Podle analytiků to vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu o cenách průmyslové produkce. Růst byl navíc překvapivý a bude argumentem při rozhodování bankovní rady České národní banky o zvyšování úrokových sazeb, dodali ekonomové.

Podle ČSÚ ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 1,5 procenta, v dubnu stagnovaly. Naopak ceny zemědělských výrobců v květnu zrychlily meziroční pokles na 4,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. U nich je důvodem poklesu cen podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela slušná úroda ovoce a zeleniny.

"Ukazuje se, že podnikatelé v průmyslu již postupně přenáší tlak na zvyšování mezd do cen. To se začíná projevovat i ve spotřebitelských cenách," uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. Pode něj tak inflace v průběhu letních měsíců zůstane nad dvěma procenty.


Kolik dostanete v čisté mzdě? Napoví kalkulačka


Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že k růstu cen přispěla i slabší koruna. Ta prodražuje nákup ropy, která na světových trzích zdražila. "Související růst cen pohonných hmot, které v květnu v absolutním vyjádření zdražily nejvíce od začátku roku 2009, se promítá do rychlejšího tempa spotřebitelské inflace, jelikož cena benzínu či nafty je svým způsobem zahrnuta třeba i v ceně toho posledního rohlíku," uvedl.

Obecně lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče říci, že v růstu cen výrobců se projevuje vliv slabší koruny i nedostatek produkčních kapacit v tuzemské ekonomice. "Růst cen průmyslových výrobců poslouží v rámci diskuse o měnové politice coby argument pro brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB," uvedl.