Sobotka: Česko dál rozmrazuje vztahy s Čínou, musí shánět investory

Čínský premiér Li Kche-čchiang na summitu v Rize

Čínský premiér Li Kche-čchiang na summitu v Rize Zdroj: ČTK/AP

Premiér Sobotka v Rize: Na setkání s českou podnikatelskou delegací
Premiér Sobotka se v Rize po summitu 16+1 sešel se svým čínským protějškem
Premiér Bohuslav Sobotka při závěrečném rozhovoru s novináři v lotyšské Rize
Premiér Sobotka se v Rize po summitu 16+1 sešel se svým čínským protějškem
Premiér Sobotka se v Rize po summitu 16+1 sešel se svým čínským protějškem
14
Fotogalerie

Účast na schůzce 16 zemí střední a východní Evropy s Čínou v Rize je projevem politiky české vlády "rozmrazovat" vztahy s Čínou. Českým novinářům to v Rize řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Tento proces podle něj částečně započal kabinet Petra Nečase a navázali na něj i ministři vlády Jiřího Rusnoka. Česko podle Sobotky musí jako země závislá na exportu shánět po světě investory. V ČR by se měly objevit další čínské banky, dodal.

Řada evropských zemí má ambici být centrem pro čínské aktivity a Sobotka připustil, že mezi státy probíhá soutěž. "A záleží na podmínkách, které jednotlivé země připraví," uvedl. České zaměření na leteckou dopravu je podle něj logické, protože nemůže disponovat přístavy, jako jsou v Pobaltí v Rize či Klaipédě. "Ale jsme konkurenceschopní díky infrastruktuře pražského letiště," uvedl.

Česko s Čínou v sobotu během summitu podepsalo dohodu, kde specifikuje body další bilaterální spolupráce. Země si stanovily priority spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti infrastruktury, investic, vědy či výzkumu, uvedl úřad vlády v tiskové zprávě. Plán odráží i cíl udělat z ČR dopravní a logistický uzel mezi Čínou a některými částmi Evropy.

ČR také příští rok stejně jako letos uspořádá Čínské investiční fórum, v roce 2017 uvítá také summit skupiny 16+1 na téma letectví. Praha rovněž dlouhodobě usiluje o to, aby hostila samotný summit premiérů 16+1, který se letos koná v Rize. Pro příští rok ale dostalo přednost Maďarsko.

ČR v březnu s Čínou uzavřelo dohodu o strategickém partnerství. O vztazích zemí se rozproudila debata po nedávné schůzce ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Prezident, premiér a předsedové parlamentních komor po něm vydali prohlášení, ve kterém se od jeho postupu distancovali. Podle kritiků bylo prohlášení nepřiměřené.