Soukromá letecká záchranka krachuje. Od příštího roku jde do likvidace

Letecká záchranná služba

Letecká záchranná služba Zdroj: Jitka Erbenova, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Jeden ze dvou soukromých provozovatelů letecké záchranky končí. Po změnách v chystaném tendru na provoz vrtulníků v příštích letech se valná hromada společnosti Alfa-Helicopter rozhodla poslat ji k 1. lednu 2017 do likvidace. Informoval o tom Zdravotnický deník.

„Nemohli jsme hazardovat s osudem kolegů vzhledem k termínu tendru i poptávce policie po zkušených pilotech,“ řekl Zdravotnickému deníku spolumajitel a kapitán vrtulníku Pavel Müller.

Budoucnost provozování letecké záchranky soukromými společnostmi zpochybnil ministr financí Andrej Babiš, kterému přišla původně předpokládaná výše zakázky vysoká. Vláda na jeho popud rozhodla o změně stávajícího systému.

Společnost Alfa-Helicopter provozuje vrtulníky pro záchranku od roku 1992, v současnosti na čtyřech stanovištích v Brně, Českých Budějovicích, Jihlavě a Olomouci. Podle rozhodnutí vlády má dvě z těchto stanovišť převzít od příštího roku policie a armáda, které již dnes provozují stanoviště letecké záchranky v Praze a Plzni. Zároveň byl tendr zkrácený z osmi na čtyři roky s tím, že se počítá s dalším přechodem na státní provozovatele.

Nová zakázka za 1,2 miliardy

Kromě Alfa-Helicopter funguje ještě druhá soukromá společnost letecké záchranky, a to DSA. Provozuje stanoviště v Ostravě Liberci, Hradci Králové a Ústí nad Labem.

Hodnotu nové zakázky na provozování šesti základen letecké záchranky po dobu čtyř let odhaduje ministerstvo zdravotnictví předběžně na 1,2 miliardy korun. Na to, že by armáda a policie přebraly více stanovišť hned od příštího roku, nejsou připraveny. Podle odborníků je v Česku letecká záchranka v současnosti na velmi vysoké úrovni.