Stát chce po letech příprav vyplácet odškodnění za vedlejší účinky očkování

očkování

očkování Zdroj: ctk

Už tři roky trvá státu příprava systému odškodňování lidí se zdravotními následky po povinných vakcínách. Práce prý pokračují.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se přihlásil ke slibu, který dali a nesplnili jeho předchůdci. Připravuje návrh, který by zajistil odškodnění za poškození zdraví povinným očkováním. Návrh zákona prý předloží do konce roku. „V případě vzniku zdravotní újmy způsobené povinným očkováním by odškodnění bylo hrazeno ze státního rozpočtu,“ uvedla mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová.

Zavedení jasného postupu pro případy, kdy mají vakcíny vážné nežádoucí účinky, slíbilo ministerstvo zdravotnictví v roce 2015 pod vedením Svatopluka Němečka (ČSSD). Úprava měla být platná od roku 2017. Termín se několikrát posouval a úřad tvrdil, že na návrhu pracuje. Nicméně na veřejnosti se žádný konkrétní návrh neobjevil a nyní úředníci znovu pracují na věcném záměru zákona.

„Trvalo to hodně dlouho,“ říká právnička z Ligy lidských práv Zuzana Candigliotová. Jestli bude zákon přínosný, bude podle ní záviset na způsobu ověření, zda zdravotní újma skutečně vznikla jako důsledek očkování.

Systém odškodnění vyhlížejí nejen aktivisté, ale i lékaři. Před volbami ministerstvo zdravotnictví vedené ČSSD kritizovali za liknavost poslanci ze širokého politického spektra od KSČM přes lidovce po pravici. „Vznikl široký konsenzus, že na to všichni čekají. Nechápu, v čem je problém,“ řekl na podzim 2016 tehdejší poslanec TOP 09 Leoš Heger.

V současnosti se může člověk domoci odškodnění nežádoucích účinků očkování těžko. Od roku 2014 není za následky povinného očkování odpovědný ani očkující lékař, pokud nepochybil, ani výrobce vakcíny, pokud nebyla vadná. Podle Candigliotové lze i dnes dovodit odpovědnost státu a zastupuje rodinu, která se snaží odškodnění následků očkování doložených lékařskými zprávami domoci soudně.

V roce 2015 doporučil zajištění odškodnění následků po očkování Ústavní soud i Nejvyšší soud, následně i ombudsmanka. Mluví se o základní částce 300 tisíc korun. Podle odhadu spolku Rozalio by se mohlo o odškodnění hlásit několik desítek lidí ročně. Programy odškodnění následků po očkování má zhruba dvacítka zemí ve světě.