Střet zájmů na ministerstvu zdravotnictví? Poradci ministra radí i firmám z oboru

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: jiří koťátko

Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
4
Fotogalerie
Anonym píše poslancům stížnost na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Jeho poradci jsou prý ve střetu zájmů, protože pracují pro farmaceutické firmy a výrobce zdravotnických prostředků.

„Jsme velmi znepokojeni situací, která se děje na ministerstvu zdravotnictví po nástupu pana ministra Adama Vojtěcha,“ píší v nepodepsaném dopise údajní zaměstnanci úřadu. „Nový ministr se obklopil nikým nevolenou skupinou osob - lobbistů, kteří jsou ve fatálním střetu zájmů,“uvádí.

Jedním z kritizovaných poradců je Filip Vrubel, analytik a bývalý úředník na ministerstvu a Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Ten působil, než odešel za Vojtěchem na ministerstvo, jako odborník na právo ve zdravotnictví v Deloitte Legal. "Ptáme se, jak je možné, že se jedním z nejbližších spolupracovníků a šéfporadcem v jedné osobě stal Filip Vrubel pracující v komerční sféře, a to konkrétně prostřednictvím společnosti Deloitte výhradně pro zahraniční farmaceutické firmy," píše se v anonymu.

Dalším poradcem, který má být ve střetu zájmů, je právník Jakub Král, autor monografie Farmaceutické právo a komentáře k zákonu o zdravotnických prostředcích. Také on dříve pracoval na ministerstvu zdravotnictví a lékovém ústavu. Přednáší na Ústavu práva a právní vědy. Podle autorů dopisu je ve střetu zájmů, protože ve své poradenské společnosti Porta Medical pracuje i pro zahraniční výrobce zdravotnických prostředků

Ministr Vojtěch hájil v pondělí své poradce na serveru Seznam zprávy. „Pokud mi někdo má radit v oblasti zdravotnických prostředků, což je určitá specifická oblast a expertiza, je jasné, že se věnuje i nějaké jiné aktivitě v oblasti, kde mi radí,“ řekl.

Jak doplnila mluvčí ministra Gabriela Štěpanyová, v minulosti nebyla jména poradců ani zveřejňována. "Zásadně odmítáme nařčení, která jsou v tomto dopise uvedena. Poradci ministra jsou uznávaní odborníci, kteří na ministerstvo přináší své cenné informace a zkušenosti," uvedla Štěpanyová.

S podporou ministra přispěchaly šéfka odborové organizace ministerstva zdravotnictví Jitka Boušková a Lenka Wolajnyková. S obsahem anonymního dopisu nesouhlasí. "Velmi si vážíme proaktivního přístupu pana ministra, který se ihned po nástupu do funkce začal zajímat o potřeby zaměstnanců," napsaly odborářky.

Znění anonymního dopisu zveřejnila KSČM. Poslankyně KSČM Soňa Marková žádá od Vojtěcha vysvětlení, jinak se podle ní stane nedůvěryhodným.