Vládní důchodová reforma nemá podporu

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Penzijní účet má být oddělen od státního rozpočtu, důchody by se skládaly ze dvou složek. Podle ODS jde jen o technikálie. ČSSD a odbory se obávají snížení životní úrovně seniorů.

Hrubý nástřel změn penzijního systému v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše se zatím nesetkává s pochopením stran, které by mohly jednobarevný kabinet podpořit. Proti jsou i odbory. Návrh částečně kopíruje tři roky staré záměry člena minulé důchodové komise Jaroslava Vostatka.

V prohlášení se píše o přeměně České správy sociálního zabezpečení na důchodovou pojišťovnu, což by znamenalo oddělení penzí od státního rozpočtu. Skládaly by se z plošného solidárního rovného důchodu a ze zásluhového důchodu podle toho, kolik daný člověk do systému odvedl. Spolu s tím by se upravila výše sociálního pojištění i přímých daní.

„Jde jen o technikálie, nikoliv o reformu. Ta by počítala se zapojením soukromých zdrojů,“ míní ekonomický expert ODS a místopředseda poslaneckého klubu strany Jan Skopeček. Podle něj nebude mít vláda odvahu přijít se zásadními opatřeními, která by systém vymanila z dlouhodobého deficitu. Například za krize dosáhl schodek penzijního účtu pěti desítek miliard korun. Letos by však mohl být vzhledem k vysoké zaměstnanosti a rostoucím příjmům lidí v mírném přebytku.

Stejný názor má i hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. „Návrh neřeší zásadní problém, kterým je deficit důchodového účtu způsobený stárnutím populace. Systém musí být provázaný s demografickým vývojem,“ konstatoval.

Vláda hodlá sestavit tým odborníků, který reformu připraví. „Návrh zachová výhody stávajícího systému, jakou jsou stabilita, vysoká míra právní jistoty a nízká nákladovost. Bude realizován v podobě, která získá širokou politickou a společenskou podporu,“ uvádí se v dokumentu.

Specialista ČSSD na sociální oblast Michal Pícl míní, že zachování současných výhod systému nejde dohromady s oddělením důchodového účtu od státního rozpočtu. „Stabilitu účtu zajišťuje právě to, že je součástí rozpočtu − navíc v momentě, kdy vláda ještě uvažuje o snížení sociálního pojištění za zaměstnavatele,“ připomněl.

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by vláda neměla podléhat tomu, že se systém vzhledem k dobré kondici hospodářství dostane z červených čísel. „Situace se může rychle otočit,“ podotkl.

Jak chce vláda zvýšit důchody
Kabinet Andreje Babiše chce prosadit novelu zákona o důchodovém pojištění, která zvýší základní výměru důchodů na deset procent průměrné mzdy. Lidem, kteří dosáhnou věku 85 let, pak zvýší penze o tisícikorunu. Hodlá zachovat pravidla pro valorizace v návaznosti na růst mezd a index spotřebitelských cen. Hodlá také připravit návrh na dřívější odchod do důchodu pro zaměstnance pracující v náročných profesích.