Volby začaly: Duel ČSSD a ANO změní politickou scénu

volby, volební místnost

volby, volební místnost Zdroj: ctk

Hlasování, které v Česku úderem druhé hodiny začalo, může znovu rozdělit politickou moc v zemi. Historicky největší množství kandidátů vzbuzuje u lídrů tradičních stran obavy z propadlých hlasů, ještě více se však obávají případného masového úspěchu hnutí ANO. Platí to zejména o ČSSD – vítězství babišovců při dobývání radnic by tentokrát mohlo znamenat i změny v Sobotkově kabinetu. Pokud Andrej Babiš posílí svou pozici, zvýší se i jeho tlak na výměnu vlivných vládních rezortů mezi ANO a ČSSD.

Možnou vládní rošádu už Babiš připustil: „My o tom neuvažujeme, ale kdyby koaliční partner s něčím takovým přišel – a myslím, že se to týká jen ČSSD – tak o tom budeme přemýšlet. Ale z naší iniciativy to nevzejde,“ prohlásil na začátku října v rozhovoru pro svůj deník Dnes. Šéf socialistů, premiér Sobotka sice takový scénář rezolutně odmítá, případná prohra v komunálních volbách by ale situaci mohla změnit. A případná krize plynoucí z přetahování o posty by mohla otřást celou vládou.

Volí se také do třetiny Senátu a už první kolo volby může naznačit, jestli si kontrolu nad horní komorou parlamentu dál udrží levice. O tu se hraje především, i v tomto případě však v pozadí bude souboj ČSSD a hnutí ANO. Šéfové obou frakcí se trumfují v tom, kolik křesel ze sedmadvaceti nově obsazovaných získají. Sobotka jako cíl vyhlásil jedenáct mandátů, Babiš o jeden méně.

Volby dál rozmělní politickou scénu
Aktuální komunální volby nemají v mnoha ohledech v historii Česka obdobu. Na kandidátkách 165 politických uskupení se o přízeň voličů uchází 234 tisíc kandidátů. Bojují o 70 tisíc míst v zastupitelstvích měst a obcí.
Tato čísla avizují jediné: politická scéna se bude dál rozmělňovat, obtížné bude sestavovat povolební koalice. Složité bude i vládnutí, v zastupitelstvích nejspíš složených až ze šesti politických frakcí. Velký počet uskupení jdoucích do voleb nejspíš přinese vyšší počet propadlých hlasů, než bývalo obvyklé. Na tom budou nejvíc tratit tradiční strany, především ČSSD a ODS.
Dobře to ilustruje volební arch určený pro Pražany. Kandiduje na něm 31 uskupení, jejichž názvy se někdy téměř překrývají. Ne tak volební programy. S jejich sestavováním se kandidáti příliš nenamáhali, což platí nejen v hlavním městě. Absence programů a především ideového ukotvení politických uskupení je rovněž letošní specifikum.
Před čtyřmi lety ČSSD vyhrála volby ve 14 z 26 statutárních měst, byla těsně druhá za ODS. Teď socialisté chtějí vyhrát komunální i senátní volby. Jak říká jejich šéf Bohuslav Sobotka, jde v komunálních volbách hlavně o Brno, Olomouc a Ostravu, ale také o Plzeň nebo třeba Pardubice: „ČSSD má silné a dobře postavené kandidátky, rozdíly mezi stranami jsou velmi těsné.“
ODS podle předvolebních průzkumů „svá“ města udrží stěží. Právě ve velkých městech má největší šanci hnutí ANO. Pohled na mapu také říká, že v řadě míst, hlavně měst, společně vládnou zástupci ODS či TOP 09 ve svazku s regionálními hnutími nebo malými stranami. I TOP 09 tedy má co ztratit. Největší prohrou by pro ni jednoznačně byla ztráta hlavního města.

Volby 2014: