Žalobce rozdělil kauzu Dědic. Nevyloučil další obvinění

Martin Dědic

Martin Dědic Zdroj: CT24

Případ ostravského lobbisty Martina Dědice, který je podezřelý, že přes lokální politiky ovlivňoval veřejné zakázky, míří do dalšího dějství. Žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Vít Koupil případ rozdělil na dva.

„Důvodem rozdělení je, že pro další průběh společného řízení není dostatek společných prvků, které jsou předpokladem pro vedení takového řízení. Bližší podrobnosti nemohu uvést,“ potvrdil Koupil informace serveru E15.cz a týdeníku Euro.

V podstatě to znamená, že detektivové nasbírali tolik důkazů, aby mohli vyšetřovat a dokládat konkrétní případy ovlivňování zakázek.

„Změnou právní kvalifikace to není, je to dáno skutečností, že vyloučená skupina skutků nevykazuje tolik společných prvků, aby muselo být vedeno společné řízení,“ dovysvětlil Koupil. Oddělení případů by mělo pomoci rychleji a efektivněji dotáhnout kauzu do konce.

Ostravský Janoušek měl vazby na ČSSD

Takzvaná kauza Dědic otřásla letos na jaře základy politiky Moravskoslezského kraje. Policie v případu obvinila osm lidí a čtyři firmy. Z vyšetřování vyplynulo, že měl Dědic v Ostravě fungovat podobně jako dříve lobbista a politický podnikatel Roman Janoušek v Praze.

Policie zadokumentovala úzké kontakty na hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a vedení ostravského magistrátu a radnice Ostravy-Poruby. V drtivé většině jde o politiky ČSSD. Ti se zprvu od kontaktů s Dědicem distancovali, usvědčily je ale odposlechy telefonů.

Martin Dědic fungoval jako skrytý prostředník pro firmy, které měly zájem získat u uvedených městských společností zakázky.

„Věděli, že je prostřednictvím svého vlivu schopen zajistit vytvoření zadávacích podmínek, kterým budou uvedené subjekty schopny vyhovět. Umožnil jim s dostatečným předstihem se připravit na nevyhlášené zakázky a následně nezjištěným mechanismem v těchto zakázkách zvítězit,“ napsal do spisu detektiv Arnošt Pivovarčík.

Provize tekly do Dědicovy firmy

Z kontraktů se generovaly provize, které se skryty za simulované obchodní smlouvy přelévaly do Dědicovy firmy Happy Summer, která se později přejmenovala na Business Advisor. Dědic tak měl získat zhruba 40 milionů korun. Údajně za fiktivní poradenství, ale podle policie ve skutečnosti za prosazení zakázek.

„V současné době bylo provedeno více jak 60 výslechů, které v současnosti vyhodnocujeme společně s dalšími opatřenými důkazy,“ ilustruje složité vyšetřování případu žalobce Koupil. Nevyloučil přitom informace, které v policii rezonují delší dobu, že se okruh obvinění či obviněných může ještě rozšířit. „Není možné tuto informaci potvrdit, ani vyvracet. Ve věci vždy poskytujeme informace až poté, co vydáme rozhodnutí,“ dodal Koupil.

Martin Dědic tvrdí, že zakázkami v Ostravě nemanipuloval. Že prý jen radil známým, kteří ho o to požádali, nechal se slyšet lobbista, který je překvapen masivními úniky z vyšetřování.

Kauza lobbisty Dědice se rozrůstá na dalších pět firem

Lobbista Dědic zaměstnával poslance Rykalu a jeho tchýni zařizoval důchod