Zeman: K obecním volbám přijde polovina lidí

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman očekává, že k nadcházejícím komunálním volbám přijde polovina oprávněných voličů, k senátním pak pětina. Uvedl to při dnešní návštěvě Českého statistického úřadu (ČSÚ), který bude výsledky voleb tradičně zpracovávat.

„Voliči, ať už právem nebo neprávem, považují místní zastupitelstva za důležitější instituci než Senát,“ zdůvodnil prezident svůj předpoklad.

Zeman připomněl, že komunální volby budou jednou z nejtěžších operací, kterou budou muset statistici zvládnout. Důvodem je systém voleb, kdy si každý obyvatel může vybrat své zastupitelstvo z kandidátů různých stran. Například v Praze se do voleb do magistrátu přihlásilo 31 seskupení, která jsou na rozdíl od předchozích voleb uvedeny na jednom hlasovacím lístku.

„Podíval jsem se na pražský volební lístek, což je opravdu plachta, kterou budu muset já číst za tři dny, a trochu jsem se vyděsil,“ poznamenal prezident k rozměrům lístku. Jeho technické provedení označil za „poněkud absurdní“, ale ocenil, že hlavní město bude mít jednotné volby, což pokládá za spravedlivější. Při minulých volbách do magistrátu byla Praha rozdělena na několik částí, což posléze vedlo ke stížnostem a pokusům o novou zákonnou úpravu.

Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová seznámila prezidenta s přípravou statistiků na komunální volby, s nimiž se zároveň uskuteční první kolo senátních voleb. Statistici právě dnes provedli také standardní poslední ze tří zkoušek shromažďování a systému zpracování voleb před nadcházejícím hlasováním.

Při vlastních volbách se do tohoto procesu zapojí zhruba 3000 pracovníků, z toho jednu třetinu budou tvořit stálí pracovníci ČSÚ. Budou muset zajistit mimo jiné převzetí výsledků voleb ze 14.758 volebních okrsků prostřednictvím 506 přebíracích míst, správnost údajů zkontrolovat a zajistit jejich šifrovaný přenos ke zveřejnění na volebním webu.