Zeman se chystá do Izraele

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se v druhé polovině roku chystá na návštěvu Izraele. Týdeníku EURO a serveru E15.cz to potvrdil Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky. Zeman tak podpoří vstřícnou linii české zahraniční politiky vůči židovskému státu, který dlouhodobě považuje Prahu za nejbližšího spojence v EU.

Miloš Zeman naposledy navštívil Izrael oficiálně v roce 2002 – tehdy jako premiér. Cestu doprovázelo diplomatické faux pas, kdy v rozhovoru pro izraelský list Ha´arec Zeman přirovnal tehdejšího vůdce palestinské samosprávy Jásira Arafata k Adoflu Hitlerovi. Úřad vlády ale zkratku, která se dostala do světových médií, vysvětloval nepochopením. Premiér jen odpovídal na sugestivně položenou otázku a jeho anglické „of course“ prý bylo řečnickou vsuvkou.

Plánovaná prezidentova cesta do Izraele bude zřejmě první oficiální návštěvou nové hlavy státu mimo Evropu. Souběžně se připravuje také cesta do Afghánistánu, kterou Zeman avizoval ještě coby prezidentský kandidát. Napilno bude mít Zeman v červnu, kdy jede do Bratislavy na setkání osmnácti středoevropských prezidentů, v závěru měsíce se pak chystá do Polska a do Německa, kde podle Kmoníčka přednese zásadní projev k české zahraniční politice. Zatím bez konkrétnějšího data jsou v jednání také cesty do Ruska a USA.

Jana Havligerová: Ústavní soud a první Zemanův zářez