Zeman se chystá do Německa, přednese prý zásadní projev

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman má v červnu navštívit Německo. Během cesty zřejmě přednese zásadní projev, který se bude týkat české zahraniční politiky.

Politici Česka i Německa nyní považují vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Při prezidentské kampani se ale diplomaté neveřejně pozastovali nad tím, že Zeman hojně využil otázku poválečného odsunu sudetských Němců. Proto plánovaná cesta Miloše Zemana k západním sousedům budí velký zájem.

„Dost věcí už o té návštěvě známo je. Ale do té doby, než budou jednání ukončena, nemůžu nic veřejně oznamovat,“ uvedl Kmoníček. Zemanův zásadní zahraničněpolitický projev by podle něj měl být součástí cesty do Berlína za protějškem Joachimem Gauckem. Zeman tak oplatí jeho loňský pobyt v ČR. „S přípravou jsme velmi spokojeni,“ dodal řekl k chystané návštěvě šéf zahraniční sekce Hradu Hynek Kmoníček.

Miloš Zeman při návštěvě RakouskaMiloš Zeman při návštěvě Rakouska | ctk-Jan KollerMiloš Zeman na návštěvě Rakouska

Prezident Zeman již vzbudil rozruch při své nedávné návštěvě Rakouska svým dalším výrokem o sudetských Němcích v rozhovoru pro rakouskou agenturu APA. Zeman se sice distancoval od principu kolektivní viny, ale vyslovil myšlenku, která vzbudila v některých kruzích v Rakousku pobouření. K otázce vlastizrady řady sudetských Němců uvedl: „Když občan nějaké země kolaboruje se zemí, jež jeho stát okupuje, tak je vyhánění mírnější trest než například trest smrti.“

Další cesty se připravují

Podle šéfa zahraničního odboru Hradu se prezident chystá v dohledné době také na návštěvu Polska. Rád by zamířil i do Moskvy, čímž by oplatil návštěvu bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva. Zatím bez konkrétních obrysů je i možná cesta do Washingtonu. I ta bude ve chvíli, kdy bude k řešení dostatek „podstatné agendy“, uvedl Kmoníček. „Ono se to hromadí. Až to dosáhne 'kritické masy', tak budeme z obou stran připraveni,“ řekl. Pro ČR jsou podle něj podstatné bezpečnostní záležitosti, ekonomika či smlouvy mezi oběma zeměmi. Zemanův předchůdce Václav Klaus pozvánku k oficiální návštěvě Bílého domu za svá dvě funkční období nedostal.

Zeman se též chystá na bratislavský summit 18 evropských prezidentů, kde by mohl mít zvláštní bilaterální schůzky až se šesti státníky. „Zájem o schůzky je samozřejmě veliký, protože náš prezident je nový,“ uvedl Kmoníček. Podle něj nestihne Zeman všechny země v brzké době osobně navštívit. Proto se summit jeví jako vhodná příležitost k jednáním s dalšími čelnými představiteli. Sejde se například s prezidenty balkánských států, uvedl Kmoníček.