Od imperátorských garáží po Putinovu limuzínu: podívejte se, v čem jezdili vládcové Ruska a SSSR

Podle dobových pramenů vzniklo 32 pancéřových aut a celkový počet vyrobený vozů ZIS-110 skončil v roce 1958 na čísle 2038. Ačkoli od roku 1947 Stalin oficiálně jezdil už jen sovětskou vládní limuzínou, svých milovaných Packardů se nikdy nevzdal.

Podle dobových pramenů vzniklo 32 pancéřových aut a celkový počet vyrobený vozů ZIS-110 skončil v roce 1958 na čísle 2038. Ačkoli od roku 1947 Stalin oficiálně jezdil už jen sovětskou vládní limuzínou, svých milovaných Packardů se nikdy nevzdal. Zdroj: Autorevue.cz

V 19. století éra automobilů teprve startuje. Poslední ruský car Mikuláš II. (civilním jménem Nikolaj Romanov) využil při své inauguraci – 9. května 1896 – pozlacené kočáry vyrobené kolem roku 1850 u Frebeliuse.
V roce 1907 byly na příkaz samotného cara zřízeny imperátorské garáže. Mikuláš II. v nich nechal zaparkovat několik francouzských strojů Delaunay-Belleville.
Kromě automobilů Delaunay-Belleville si carská rodina pořídila také vozy jiných značek. V garážích přibyly Mercedesy, modely Rolls-Royce, stejně jako několik vozů domácí firmy Russo-Balt (na snímku).
ZIS-110 nebyl první luxusní limuzínou této značky. V první polovině 30. let Sověti okopírovali Buick 32-90 a v roce 1936 díky tomu představili ZIS-101 s osmiválcem o objemu 5,8 litru a výkonu 90 koní. Několik těchto strojů dostal pochopitelně také Stalin, jehož jméno značka nesla (Zavod imeni Stalina).
Po odsouzení Stalinových zvěrstev byla automobilka ZIS v roce 1956 přejmenována na ZIL podle dlouholetého ředitele Ivana Alexejeviče Lichačeva (Závod imeni Lichačeva). První novinkou firmy byla limuzína ZIL-111 představená v roce 1958. Vůz byl, stejně jako ekvivalentní luxusní sedany ve Spojených státech, inspirován kosmickým programem a jezdil s ním Nikita Chruščov.
28
Fotogalerie

Ať už vládnul Rusku nebo Sovětskému svazu kdokoliv, nejvyšší představitel vždy jezdil jen tím nejlepším vozem, který byl k dispozici. Podívejte se na výběr nejzajímavějších vozidel v galerii, kterou přinesl server Autorevue.cz.