Letiště Praha hledá někoho, kdo mu půjčí sedm miliard. Vlastní zdroje docházejí

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: Profimedia

Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla
Letiště Václava Havla Praha
6
Fotogalerie

Letiště Praha si plánuje otevřít rámcový úvěr ve výši až sedmi miliard korun. Financovat z něj bude své současné závazky a také další rozvoj. Společnost proto nyní zahájila výběrové řízení na poskytovatele úvěru. Provoz na letišti je už víc než rok kvůli pandemii koronaviru v útlumu. Letiště po většinu krize zatím fungovalo z vlastních zdrojů.

Představitelé společnosti věří, že dosáhnou na výhodné podmínky financování, spoléhají přitom na svou dlouhodobou finanční stabilitu, dřívější kroky managementu, svůj úvěrový rating a provozní i hospodářské výsledky z předchozích let, které před krizí vykazovaly pravidelný růst.

Letecký provoz už více než rok výrazně omezuje koronavirová krize. Pražské letiště kvůli ní loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let.

Útlum zatím pokračuje i letos, ve čtvrtletí činil meziroční pokles 90 procent na 251 tisíc odbavených cestujících. Situace by se podle současných očekávání měla postupně zlepšovat během léta.