Kdy jsou zavřené obchody během státních svátků 2024?

Na které státní svátky 2024 jsou obchody otevřené?

Na které státní svátky 2024 jsou obchody otevřené? Zdroj: Profimedia

1. ledna na Nový rok v Česku slavíme i Den obnovy samostatného českého státu. Státní svátky ovšem neznamenají jen volno v práci. Během státních svátků nebývá často jasné, jak funguje otevírací doba obchodů. Během některých svátků musí ze zákona zavřít všechny větší prodejny, na jiné svátky však mohou zůstat otevřené. Na jaké svátky budou mít obchody otevřeno v roce 2024?

Státní svátky 2024

V následujícím seznamu naleznete všech 13 státních svátků a konkrétní dny v týdnu, na které tato data v letošním roce připadnou.

PŘEHLEDNĚ: Prázdniny ve školním roce 2023/24 >>>

Kdy jsou zavřené obchody?

Otevírací doba obchodů na státní svátky je stanovena zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října roku 2016. Tento zákon doslova stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během stanovených svátků zavřené. V následujícím výčtu naleznete státní svátky, na které budou obchody zavřené:

Státní svátky v roce 2024 >>> 

Kromě obchodů musí být na tyto dny zavřené rovněž bazary, zastavárny a výkupny odpadu. Na dodržování zákona dohlíží ČOI (Česká obchodní inspekce) a za jeho nedodržování m ůže udělit pokutu do výše až jednoho milionu korun.

Kdy jsou otevřené obchody? 

Povinnost mít zavřeno se však nevztahuje na některá významná data. Proto mohou lidé na nákupy do obchodů i během následujících svátků:

Otevírací doba obchodů během svátků (video)

Video placeholde
Otevírací doba během svátků • Videohub