TOP 09 a STAN lákají na kandidátku stavební expertku Pošvářovou i zpěváka Mišíka

Adam Mišík

Adam Mišík Zdroj: TV Óčko

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09
2
Fotogalerie

Spolu se šéfem TOP 09 Jiřím Pospíšilem a právničkou Hanou Marvanovou za Starosty a nezávislé má být dalším magnetem společné kandidátky obou stran pro podzimní komunální volby v Praze stavební expertka Miloslava Pošvářová. Na předních místech se zřejmě objeví i zpěvák a herec Adam Mišík.

„Nechci to komentovat, zajímá mě hlavně odborná práce. Podívejte se, jak to vypadá s Libeňským mostem,“ řekla Pošvářová deníku E15 v narážce na rozhodnutí rady hlavního města, která se vyslovila pro zbourání mostu.

Přesvědčovat Pošvářovou k politickému angažmá má mimo jiné bývalá náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Marvanová. Té tehdy současná soudní znalkyně pro ocelové konstrukce a mosty poskytovala externí poradenství. Marvanová je pražským lídrem STAN a bude na druhém místě za Pospíšilem.

Mluvčí TOP 09 Jakub Hnát se k možnému nasazení Pošvářové nechtěl vyjádřit. „Kandidátky pro podzimní volby se nyní sestavují, pražskou představíme v dohledné době,“ řekl.

Podle dostupných informací bude na kandidátce TOP 09 a STAN dohromady šestnáct jmen. Z toho deset vybere Pospíšilova strana a šest Starostové.

Pošvářová se v poslední době často vyjadřuje ke zřícené lávce v pražské Troji nebo právě k diskuzím kolem Libeňského mostu. „Dělala jsem znalecký posudek a pronikla do systému fungování pražského magistrátu i technické správy komunikací. Problém je v tom, že magistrát, který zřizuje TSK, úplně rezignoval na svoji řídící a kontrolní funkci a jen TSK poskytuje peníze,“ uvedla nedávno.

O vstup do politiky se pokusila už v roce 2014 v senátních volbách v obvodu Brno-město za zelené a Piráty.

Adam Mišík už s TOP 09 spolupracuje. Koncem měsíce se zapojí do její roadshow o EU, kde bude vystupovat například s poslancem Dominikem Ferim. „Zvažuji, co by to znamenalo, ale zatím jsem se ještě definitivně nerozhodl,“ odpověděl zpěvák před týdnem serveru Blesk Zprávy na otázku, zda se chystá ucházet o hlasy voličů. „Mojí motivací je spojit zajímavé lidi, kteří mají zájem v Praze něco změnit. Chci zbořit mýtus, že politika lidi kazí,“ dodal s tím, že do TOP 09 vstupovat nechce.

Poslední komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v hlavním městě vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Již potvrzení lídři kandidátek pro Prahu

ANO – poslanec Patrik Nacher

Piráti – lékař Zdeněk Hřib

KDU-ČSL – radní Jan Wolf

KSČM – Marta Semelová

Přečtěte si, jaké další volby nás čekají v dalších letech