Mayová chce mandát pro brexit. Vypíše předčasné volby

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
Britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová
8
Fotogalerie

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Své rozhodnutí na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila nejednotou současného britského parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z Evropské unie. Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice.

Vyhlásit volby může šéfka vlády až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy přinejmenším části opozice. Šéf opozičních labouristů už rozhodnutí Mayové podpořil. 

Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU. "Z brexitu není cesty zpátky," zdůraznila v této souvislosti.

 

Britské opoziční strany Mayová obvinila z politických hrátek. Je přesvědčena, že odporem vůči jejímu brexitovému plánu oslabily její vyjednávací pozici v rozhovorech s Bruselem o vystoupení země z unie.

 

"O tom, že země potřebuje tyto volby, jsem rozhodla se zdráháním, ale říkám s pevným přesvědčením, že je to nezbytné k zajištění silného a stabilního vedení, které země potřebuje pro brexit a dál," prohlásila premiérka před svým sídlem na Downing Street.

 

Dosud Mayová tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Neustále ale musela čelit výtkám, že k jednání o brexitu nemá mandát. Právě ona přitom v březnu oficiálně oznámila britský záměr unii opustit.

 

 

Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že toryové by nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent.

 

Samotná Mayová se v průzkumech těší značné podpoře. Za nejlepší možnou osobnost v čele vlády ji považuje zhruba polovina Britů. Předákovi opozičních labouristů Jeremymu Corbynovi přisuzuje průzkum společnosti YouGov pouze 14procentní podporu.

 

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil v reakci na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

 

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas nechtěl na dnešní pravidelné polední tiskové konferenci čerstvé oznámení britské premiérky o volbách komentovat. Připomněl, že EU je svazkem demokracií, ke kterým volby patří. "Volby jsou dobré, obecně jsme pro to, aby byly," poznamenal pouze.

 

Evropskou unii tento rok čekají volby i v dalších dvou klíčových zemích. Už o nadcházejícím víkendu budou Francouzi v prvním kole vybírat svého nového prezidenta a na září jsou naplánovány volby do německého Spolkového sněmu.