Charity dostanou z prezidentských kampaní miliony. Nejvíce přispěl Zeman na Klokánky

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu Zdroj: Vackova Anna

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
prezident Miloš Zeman ve volebním štábu
Volební štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole. Akademika přišlo podpořit mnoho známých osobností z veřejného života, jejich kandidát však těsně prohrál.
Volební štáb Jiřího Drahoše ve druhém kole. Akademika přišlo podpořit mnoho známých osobností z veřejného života, jejich kandidát však těsně prohrál.
7
Fotogalerie

Letošní prezidentští kandidáti budou k charitám výrazně štědřejší než ti před pěti lety. Vyplývá to ze zpráv o financování kampaní, které museli prezident Miloš Zeman, akademik Jiří Drahoš, exdiplomat Pavel Fischer či hudebník Michal Horáček a další zveřejnit do konce dubna. Neutracené peníze totiž musí podle zákona poslat na dobročinné účely, a charity se tak mohou těšit na štědré dary.

Nejvíce peněz podle očekávání daruje vítěz voleb Miloš Zeman, který ze svého transparentního účtu neutratil ani korunu, protože podle svých slov nechtěl dělat kampaň. Tu mu ale nakonec pomohly formou bezúplatných plnění financovat spřátelené spolky, které utratily 22,7 milionů. Více než 4,5 milionu korun ze Zemanova volebního účtu tak putuje na projekty Klokánků Fondu ohrožených dětí.

Fondu poslal Zeman zbylé peníze i před pěty lety, tehdy to bylo ale jen 35 tisíc korun. Nejvíce peněz tehdy rozdělil mezi charity druhý v pořadí Karel Schwarzenberg, který rozdělil mezi několik projektů 115 tisíc korun. Oba před pěti lety utratili více než 35 milionů korun na své kampaně.

Na relativně vysoké částky se ovšem mohou dobročinné organizace těšit také od Jiřího Drahoše, lékaře Marka Hilšera a expremiéra Mirka Topolánka, byť ve srovnání se Zemanem se jedná jen o zlomek.

Drahošovi zbylo z takřka 50milionové kampaně přes 320 tisíc korun, spadají sem však i dary, kterým chybí zákonné prvky a kandidát je bude zřejmě vracet dárcům. Nejméně 40 tisíc ale mají charity od Drahoše jisté, přičemž akademik je chce rozdělit mezi projekty zabývající se hospicovou péčí, péčí o postižené a podporou seniorů.

Topolánkovi zbylo přes sedmdesát tisíc, neuvedl však zatím, kam je pošle. Hilšer chce přes padesát tisíc korun darovat na paliativní péči.

Ostatním kandidátům zbyly řádově tisícikoruny. Například Michal Horáček měl po Drahošovi druhou nejdražší kampaň, utratil téměř 40 milionů. Zbylo mu ale jen osm tisíc korun. „Prostředky budou rozděleny mezi hospic u svatého Štěpána v Litoměřicích a dětský domov ve Slaném,“ sdělil Horáčkův mluvčí Jiří Táborský.

Podnikatel Vratislav Kulhánek pošle peníze Dětské dopravní nadaci, kde je sám dlouholetým členem správní rady. Právě Kulhánek měl ale s vyúčtováním problémy, když se po sečtení neočekávaných nákladů dostal do dluhu. Částku 71 800 za něj však okamžitě splatil miliardář Pavel Sehnal, který financoval většinu Kulhánkovy kampaně.

Šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek pošle necelých deset tisíc projektu BuduPomahat.cz. S nejmenšími příspěvky mohou charity počítat od hudebníka Petra Hanniga, 101 korun poslal nadaci Naše dítě, a Pavla Fischera. Ten daroval 241 korun na plzeňský hospic.

Ne pro všechny jmenované ale končí námaha spojená se sháněním peněz na kampaň a jejich vykazováním. Někteří kandidáti se vrátili ke svým původním profesím, jiní ovšem budou znovu zkoušet štěstí u voleb. Drahoš, Fischer i Hilšer kandidují na podzim v Praze do Senátu. Hannig chce také do horní komory a jedná nyní s komunisty o tom, že by šel do voleb v barvách KSČM.

Kandidát

Celkové výdaje na kampaň (v Kč)

Kolik zbylo peněz (v Kč)

Na jaký účel půjdou zbylé peníze

Miloš Zeman

22 714 770

4 574 596

Fond ohrožených dětí – Klokánci

Jiří Drahoš

49 971 921

321 616 (40 581)

Hospicová péče, péče o postižené a podpora seniorů

Pavel Fischer

8 381 710

241

Hospic sv. Lazara v Plzni

Michal Horáček

39 882 987

8 032

Hospic u sv. Štěpána v Litoměřicích a dětský domov ve Slaném

Marek Hilšer

1 828 347

58 167

Centrum paliativní a podpůrné péče na klinice KARIM při 1. LF UK

Mirek Topolánek

18 097 518

74 091

Zatím neuvedl

Jiří Hynek

731 946

9485

BuduPomahat.cz

Petr Hannig

127 241

101

Nadace Naše dítě

Vratislav Kulhánek

7 373 542

1298

Dětská dopravní nadace