Drahoš nemá dost peněz na prezidentskou kampaň, hledá velké sponzory

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman
Prezidentský kandidát Jiří Drahoš, bývalý šéf Akademie věd
3
Fotogalerie

Uchazeč o prezidentskou funkci Jiří Drahoš zatím nemá dostatek peněz na prezidentskou kampaň. Hledá proto velké sponzory, prozradil. V kampani chce využívat rad od asi dvacetičlenného poradního týmu. Budou mezi nimi například astronom Jiří Grygar, egyptolog Miroslav Bárta nebo historik Jaroslav Šebek z Akademie věd.

Drahoš řekl, že dnes ráno měl na transparentním účtu asi 2,5 milionu korun. "Musím připustit, že 2,5 milionu korun nepokryje ani část kontaktní kampaně, v tomto směru jsem v jednání s podnikateli," poznamenal. V minulosti zmínil, že o příspěvcích mluvil s majitelem společnosti Jablotron Daliborem Dědkem, vlastníkem strojírenské skupiny Wikow Martinem Wichterlem nebo ředitelem investiční skupiny RSJ Liborem Winklerem.

"Musí jim být jasno, a nesetkal jsem se s opačným případem, ale zdůrazňuji to, že ode mne nemohou očekávat jinou protislužbu, že pokud budu prezidentem, budu hlídat, aby se hrálo férově jak v politice, tak v byznysu," řekl Drahoš o jednáních s potenciálními sponzory.

Video: Podívejte se na rozsáhlý rozhovor s Jiřím Drahošem

Připustil, že jednání zatím nemají takový dopad na jeho transparentní účet, jak by potřeboval, i když některé částky má přislíbené. "Musím na ně apelovat, že pokud mě chtějí podpořit, aby to tak udělali. Jednání se musí zhmotnit brzy ve formě částek, které přistanou na účtu, protože kampaň není zas tak levná záležitost," podotkl o jednání se sponzory.

Domluvil se zatím například s Antonínem Kokešem, šéfem firmy Albi, který mu přispěl 100 tisíci korunami. "Bere to jako začátek spolupráce. Je to člověk, který se mi přihlásil sám, že sympatizuje s mými názory na politiku," řekl Drahoš.

Řekl, že chce postavit expertní tým o asi 20 lidech, kteří by mu během kampaně radili. Poznamenal, že by jej mohl zaplnit jen kolegy z Akademie věd. "Ale to nechci, potřebuji také praktické ekonomy, právníky, lidi z praxe," podotkl. Na důležité oblasti by rád získal dva či tři odborníky, kteří by mu nabídli odlišné názory na konkrétní problémy.

Připustil, že některé z poradců může využít i při debatách během kampaně, pokud s tím budou souhlasit.

Na spolupráci se dosud domluvil třeba s emeritním děkanem Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze Petrem Skleničkou, egyptologem Bártou nebo s historikem Šebkem, který by mu měl radit třeba v otázkách vztahů společnosti a církve. V týmu má být i astronom Grygar. "Ne že bych potřeboval radit v astronomii, ale je to člověk, který je životem vyzrálý, velmi moudrý," řekl Drahoš. Radit mu má i ekonom Daniel Münich.

Na otázku, zda by ho mohli poradci z týmu doprovodit v případě zvolení i na Hrad řekl, že někteří z nich by své současné povolání za exekutivní funkci nevyměnili. Je ale přesvědčen, že řadu z nich by využil i v pozici prezidenta. "Prezident není děd Vševěd, ale potřebuje poradit od kvalifikovaných lidí," dodal.