Horáček: Zeman má lví podíl na vládní krizi, s radostí bych si to s ním vyříkal

Michal Horáček

Michal Horáček Zdroj: Anna Vackova, E15

Michal Horáček
Miloš Zeman
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Michal Horáček
Horáček vystoupil ze "sociální bubliny": Znám lépe, co trápí Česko
6
Fotogalerie

V době vrcholící vládní krize zaslal v úterý Michal Horáček otevřený dopis prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Ten podle něj znásilnil ústavu tím, že odmítá odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO). Zeman prý upřednostnil svůj zájem znovuzvolení prezidentem před zájmy občanů „dosud právního státu“ a uchází se o vliv finančně a mediálně bezprecedentně silného ministra financí.

Proč jste se rozhodl napsat prezidentovi otevřený dopis?

S tím, jak Miloš Zeman vykonává funkci prezidenta, nejsem spokojen už dlouho. A nejen já, ale řada lidí, se kterými se potkávám na svých cestách po celé zemi. Mnozí z nich ho i volili. Jenže při dění v posledních dnech už všechno přesáhlo myslitelnou mez. S radostí bych si to s panem Zemanem vyříkal osobně. Jelikož ale odmítl účast ve veřejných debatách, nezbylo mi nic jiného než veřejný dopis.

Jaký byl jeho pravý smysl?

Občanské reakce na současnou vládní situaci a roli prezidenta v tomto dění ukazují, že Česko se probouzí. To je dobře a doufám, že svým poukázáním na rozpor mezi náležitostmi demokratického právního státu a konáním pana prezidenta jsem k tomu přispěl. Zveřejnění mého názoru, že takhle se nejvyšší ústavní činitel demokratického státu chovat nesmí - to byl ten smysl.

Video: Vládní krize přehledně

Video placeholde
Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana • Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička

Do jaké míry dopisem skutečně oslovujete prezidenta, a do jaké veřejnost, jejíž podporu budete potřebovat v prezidentských volbách?

Můj dopis je adresovaný Miloši Zemanovi. Nicméně prostřednictvím jeho veřejné formy chci samozřejmě oslovit nejen jeho samotného, ale také všechny voliče - samozřejmě i ty, kteří ho volili v roce 2013. Skutečná otázka u voleb totiž už nebude, zda Horáček či Zeman, ale bude to volba mezi respektem k Ústavě a jejím pošlapáváním či mezi upevňováním pozice naší země v euroatlantickém prostoru liberální demokracie a jejím směřováním k autoritářskému Rusku a Číně.

Dopisem zostra kritizujete Miloše Zemana, veřejnost by to mohla považovat za součást vaší kampaně. Jak byste tohle vyvrátil?

Nevyvracel bych to. Oznámil jsem svůj úmysl kandidovat na funkci prezidenta republiky a náležitou součástí kampaně je i to, že veřejnost seznamuji se svými názory. Chcete snad mlčícího kandidáta bez názoru? Krom toho jsem ve veřejném prostoru přítomný přes 30 let, napsal jsem na politická témata stovky článků a vydal dvě knihy… mám ve zvyku se vyjadřovat, cítím-li takovou potřebu.

Kdo je podle vás viníkem vládní krize?

Za její počátek mohou vládní strany, které nedokázaly problémy uvnitř vlády včas řešit. Na její eskalaci má pak lví podíl prezident Miloš Zeman, který místo aby přijal demisi vlády v souladu s Ústavou, začal jako už nejednou předtím vymýšlet zcela nesmyslné a svévolné interpretace prvního zákona tak, aby zohlednil zájmy zejména své a ucházel se o spojenectví vlivného ministra financí.

Jak byste postupoval coby prezident, pokud by vám předseda vlády přinesl svoji demisi, tak jak to původně Bohuslav Sobotka plánoval?

Samozřejmě bych ji přijal a považoval bych ji v souladu s ústavními zvyklostmi za demisi celé vlády. Ústavní zvyklosti a jejich respektování i samotný Ústavní soud v roce 2001 označil za zcela zásadní pro existenci právního státu a já opravdu nezastávám názor, že jsou idiotské a zasloužily by hodit do koše. Naopak, mám k nim respekt.

Celý dopis si můžete přečíst zde

Podívejte se na video, kde Horáček říká, že vystoupil ze své sociální bubliny: