Komentář Bohumila Pečinky: Nejtěsnější referendum

Kandidáti na prezidenta Zeman a Drahoš v televizní debatě

Kandidáti na prezidenta Zeman a Drahoš v televizní debatě Zdroj: Reuters

Kampaň je ve finále. Dnes a zítra si lidé podruhé v přímé volbě vyberou hlavu státu. Když se ohlédneme za různými volbami v posledních třiceti letech, mají zrovna tyto svou zvláštnost.

S velkou pravděpodobností budeme svědky nejtěsnějšího celostátního hlasování v polistopadové historii. Pokud půjde hlasovat přes pět milionů lidí, může jít o rozdíl v řádu několika tisíc hlasů. Paradoxem je, že podle posledních průzkumů a srovnání volebních výsledků z prvního kola můžeme říct, že den před volbami je rozhodnuta většina voličů.

Ta dvě tři procenta zbývajících představují politicky nejvlažnější skupiny obyvatel, na které zřejmě nezapůsobí ani čtvrteční duel obou kandidátů v České televizi. To, co tentokrát vychýlí misku vah, budou čisté emoce, obrazy a sociální vazby přes internet.


Všechny informace o druhém kole najdete zde >>>


Vezměme si úterní debatu Zemana s Drahošem na Primě. Kdybychom vycházeli jen z toho, co oba politici řekli, zřejmě by zvítězil Zeman. Celá debata však byla obsahově prázdná a místy zvukově nezřetelná, takže si z ní nikdo nic důležitého nepamatuje. Kdyby se na ni někdo díval ne jako politicky zaujatý člověk, ale jen jako na kulisu souboje dvou starých pánů, musel by zvítězit vitální Drahoš v konfrontaci s fyzicky zničeným Zemanem. Co bude pro těch pár procent nerozhodnutých podstatnější? Těžko říct.

Druhým rysem těchto voleb je, že mají ráz referenda o Miloši Zemanovi. Jako bychom v pátek a sobotu měli jít hodit lístek, na němž by nebyla jména kandidátů, ale otázka: Přejete si, aby na Hradě zůstal Miloš Zeman? Na tuto otázku existují dvě odpovědi.

První: Ano, chceme, aby Miloš Zeman byl nadále hlavou českého státu. Pokud Zeman zvítězí, troufám si tvrdit, že rozhodujícím momentem bylo téma imigrace. Nedávno mi jeden kolega, dosavadní antizemanovec, o své překvapivé preferenci stávajícího prezidenta řekl: „Zemana s Babišem přežijeme, ale muslimy ne. Proto budu volit Miloše.“


Další komentáře Bohumila Pečinky najdete zde >>>


Pak je tu druhá varianta. Těsná většina bude hlasovat proti Zemanovi. Bude to signál, že zvítězila touha po změně za každou cenu. Takže se prezidentem stane Jiří Drahoš, který se shodou okolností dostal do druhého kola prezidentské volby.


Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Tyto prezidentské volby také ovlivní sestavování vlády. Se znovuzvolením Miloše Zemana si nesobotkovské křídlo ČSSD spojuje svůj restart ve straně i účast svých zástupců v Babišově vládě, což má Zeman zajistit. Prezident se stane opět významným hráčem v české politice.

Průběh druhého kola prezidentských voleb sledujte v online přenosu >>>

Pokud zvítězí Drahoš, bude to znamenat, že Zeman ještě před svým odchodem opět jmenuje Babiše šéfem vlády, čímž mu dá další šanci předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru. Tím, že ho rychle jmenuje (nejen pověří jako dnes) bude muset Babiš žádat o důvěru do třiceti dnů, což proces vytváření kabinetu významně urychlí. Volit má tentokrát smysl.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex