Komentář Jany Havligerové: Zeman řekl, kdy konečně bude líp

Prezident Miloš Zeman přijme příští středu demisi vlády

Prezident Miloš Zeman přijme příští středu demisi vlády Zdroj: Reuters

Tak už známe přesný termín, odkdy bude líp. Rozhodujícím datem je 8. březen, kdy bude do funkce prezidenta republiky opět inaugurován Miloš Zeman.

V žádném případě to nebude staronová hlava státu. Na Hradě začne úřadovat zcela nový muž. Méně namyšlený, méně nafoukaný a méně sebevědomý než dosavadní prezident. Jak můžeme něco takového s určitostí tvrdit? Snadno. Veřejný slib o změně charakterových vlastností dal přímo Zeman v rozhovoru, který poskytl televizi Nova. A veřejně daný slib se přece nedá porušit.

Průzkumy před druhým kolem volby navíc mluví o tom, že síly obou kandidátů jsou téměř vyrovnané. Nerozhodnutých je zhruba deset procent voličů. Nejspíš půjdou volit Zemana. Tomu by prý případný odchod z veřejného života na Vysočinu byl líto. Což může zabrat právě u řady nerozhodnutých, politují ho, půjdou a hodí mu hlas. Jak jim současná hlava státu připomenula, pořád je prezidentem dolních deseti milionů.

Líp samozřejmě bude i díky další, neměnné charakterové vlastnosti hlavy státu. Tou je loajalita. Miloš Zeman i při druhém sestavování kabinetu preferuje menšinovou vládu hnutí ANO, na které by se podílela ČSSD a podpořili by ji komunisté nebo SPD.

Rozhodnutí, zda jejím předsedou bude trestně stíhaný Andrej Babiš, je na anoistech. Do hnutí ANO Zeman v žádném případě nebude zasahovat: „Jak se rozhodne, tak to bude.“ V každém případě nynější hlava státu i po svém případném znovuzvolení bude dál spojovat veřejnost. Jedná tak už teď, kdy se snaží spojit Babišův proud s proudem ostatních, kteří by mu chtěli podtrhnout stoličku. A že je to pěkná fuška – prý jako kdyby chtěl sjednotit fanoušky Sparty a Slavie.

Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš

Zeman v televizním rozhovoru sice neobjasnil, jak by se postavil k jednobarevné menšinové vládě, úplně proti mysli by mu ale nejspíš nebyla. Hlavně že by získala důvěru. Pokud by ji výše zmíněné partaje podpořily, dříve vyřčená podmínka 101 zaručených hlasů pro vládu by byla splněná. Zkrátka ANO, bude líp.

Nový prezident bude také zárukou, že Česko bude i nadále ekonomicky růst a prosperovat. Přičemž bude pevně zakotvené v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Zeman přece národ už dříve ujistil, že sice podporuje referendum o vystoupení České republiky z EU a NATO, sám by ale hlasoval proti odchodu z obou organizací. Že táhne zemi na východ, je drzá a hloupá lež, zdůraznil prezident.

Vše o druhém kole prezidentských voleb najdete zde >>>

Všichni už by měli pochopit, že se snaží rozvíjet ekonomické vztahy. Proto bude dál spolupracovat s Čínou i s Ruskem. Pokud chcete konkrétní příklad, máte ho mít. Třeba v Číně už jednal o dodávce letadel L-410. Krtek nebo řeči o tom, jak se v říši středu učil stabilizovat společnost, to byla jenom taková zástěrka na zmatení konkurence.

Prezident je jistě důležitá politická osobnost, ale chod země, málo platné, pořád ještě řídí vláda odpovědná parlamentu. Zeman to dobře ví. Takže ANO (lhostejno s jakou podporou) a dál už to heslo jistě znáte.