Napadený novinář ze Zemanova štábu podal trestní oznámení, potyčkou se zabývá policie

Příznivec Zemana zaútočil na novináře

Příznivec Zemana zaútočil na novináře Zdroj: Printscreen Televize Seznam

Sobotní potyčku mezi novináři a příznivci prezidenta Miloše Zemana ve volebním štábu v pražském Top Hotelu policie vyšetřuje pro podezření z výtržnictví. Trestní oznámení v případu dnes podal jeden z novinářů, uvedla večer na policejním webu mluvčí Andrea Zoulová. Současně nevyloučila, že během vyšetřování mohou policisté právní kvalifikaci rozšířit nebo změnit.

Pražská policie se incidentem zabývala od sobotního večera, kdy se informace a videa z něj objevily na sociálních sítích a v médiích. Vzhledem k tomu, že se ale policistům nikdo ze zúčastněných nepřihlásil a vycházeli tak jen z otevřených informačních zdrojů, nemohli dosud stanovit právní kvalifikaci potyčky. Mluvčí uvedla, že podle některých záběrů přitom mohlo jít také o ublížení na zdraví nebo poškození majetku.

"Situace se změnila až v neděli v podvečer, kdy se na policejní služebnu dostavil jeden z novinářů a podal trestní oznámení. Na základě poskytnutých informací i analýzy dostupných videomateriálů vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu výtržnictví," doplnila mluvčí.

Na videích, která dala na twitter redaktorka serveru Seznam Zprávy Pavlína Kosová, je vidět, jak novináři v hotelu, kde Zeman před tím se svým štábem a příznivci sledoval výsledky prezidentských voleb, natáčeli a fotografovali kolaps muže, ke kterému později přijeli záchranáři. Podle zveřejněných záznamů dva muži tyto novináře vykazovali z místnosti, fyzicky je napadali a nadávali jim. Mimo jiné shodili jednomu novináři na zem kameru, na dalšího zaútočili pěstí, fyzicky napadli i Kosovou a vyvedli z místnosti jednoho fotoreportéra.

Podle informací ČTK potyčku s novináři organizátoři ale neřešili. "Na místě už snad nebyl nikdo, kdo by byl odpovědný za komunikaci s novináři. Média však zároveň nikdo přímo nevyzval k odchodu," řekla v sobotu svědkyně incidentu.


V Česku proběhly prezidentské volby. Vše o nich čtěte zde >>>

 

Pohyb novinářů ve štábu byl kontrolován zejména v době před příjezdem prezidenta a v době jeho přítomnosti v hotelu. Po Zemanově odjezdu se novináři na místě pohybovali volně a dostali se i na místo, které bylo při čekání na výsledky vyhrazeno jen pro hosty z řad Zemanových podporovatelů. Právě v tomto prostoru záchranáři zasahovali.

Jeden z účastníků události, Jan Šolta, dnes ČTK sdělil, že muž, kterého novináři chtěli natáčet, měl srdeční záchvat, zkolaboval při popíjení. Lékař z přivolané záchranné služby podle Šolty poté požádal přihlížející, aby vyklidili prostor, aby mohli začít se záchranou muže. "Vykázali jsme proto neustále natáčející kameramany z modrého sálu, kam stejně neměli dovolený přístup, a uzavřeli posunovací dveře oddělující sály.... Při vytlačování nezvaných novinářů ze sálu se mj. dva novináři - oba byli viditelně označeni žlutou visačkou - dostali do křížku," uvedl Šolta a doplnil, že nebyl členem žádného štábu. Podle zveřejněného videa byl jedním z mužů, kteří při incidentu novináře vytlačovali ze sálu.

Nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) dnes vyzvala čelní představitele České republiky, aby sobotní potyčku odsoudili. Podobný incident podle RSF nemá v demokratické společnosti místo. "Důrazně odsuzujeme útoky proti několika novinářům v době, kdy bylo oznamováno znovuzvolení prezidenta Zemana," uvedla šéfka pobočky RSF pro Evropskou unii a Balkán Pauline Adesová-Mévelová. Podle ní je nepřijatelné, aby příznivci politického vůdce této úrovně fyzicky napadali žurnalisty, kteří jen dělali svou práci.

Bývalý premiér a nynější poslanec za ČSSD Bohuslav Sobotka na twitteru útoky odsoudil. Slovní a fyzické útoky na novináře či jejich rodiny jsou podle něj nepřijatelné a neomlouvá je v žádném případě ani povolební euforie. "Novináři musí mít možnost dělat svoji práci svobodně a beze strachu, je to důležitá podmínka fungování demokracie," dodal.