Nové velké jméno v prezidentské volbě: kandidovat chce expremiér Topolánek

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Anna Vacková, E15

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
4
Fotogalerie

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se rozhodl kandidovat na prezidenta. Pro svou nominaci hodlá získat podporu senátorů z pěti klubů včetně ODS, potřebné podpisy ale ještě nemá.

Podrobnosti chce oznámit v úterý, kdy je nutné přihlášky do prezidentské volby do čtvrté hodiny odpolední odevzdat. Prezidentský kandidát pro senátorskou nominaci potřebuje podporu nejméně deseti senátorů nebo dvaceti poslanců.

"Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta a začal jsem shánět podpisy. To rozhodnutí u mě osobně dávno padlo," citoval v neděli server Blesk.cz někdejšího předsedu vlády.

Podle něj mu senátoři podpisy nestvrzují, že ho budou volit. Dávají mu tím prý jen najevo, „že přichází do soutěže hráč, který má dostat právo kandidovat“.


Vše o nadcházejících prezidentských volbách čtěte zde >>>


Topolánek si i přes silnou konkurenci věří. „Kdybych neviděl šanci, tak bych do toho nešel. Můj jediný problém je vysvětlit lidem v České republice, že pokud jsem někdy nějaké chyby udělal, tak já nedělám stejné chyby dvakrát. Že jsem hodnověrný kandidát. Své šance vidím poměrně vysoko. S tím počtem kandidátů je to velká loterie, ale jdu do toho plnou vahou, s podporou rodiny,“ popsal pro Blesk.

Informace o možné Topolánkově kandidatuře se v médiích objevily v minulých dnech. Podle nich by jeho nominaci mohli podepsat senátoři ODS, mezi něž kdysi patřil. "Jsou to senátoři pěti klubů včetně ODS," sdělil večer ČTK.

O několik hodin dříve na dotaz, zda je pravdivá informace, že zvažuje kandidaturu, a to s podporou senátorů ODS, Topolánek v textové zprávě uvedl: "Na takto položenou otázku musím, odpovědět, že NE".

Předseda ODS Petr Fiala se v polední televizní debatě odmítl k možné Topolánkově kandidatuře vyjádřit. Občanští demokraté zveřejní svou strategii pro prezidentské volby po neděli, řekl.


Jak Mirek Topolánek bojuje s cukrovkou >>>


Topolánek tři roky řídil vládu a sedm let byl v čele ODS
Datum a místo narození: 15. května 1956 ve Vsetíně

Vzdělání: vystudoval Strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně

Současná funkce: předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR (od září 2011), předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice (od října 2011), manažer slovenského přepravce plynu Eustream (od prosince 2014)

Praxe: v 80. letech pracoval nejprve jako projektant ve společnosti Automatizace a mechanizace OKD Ostrava, poté jako vedoucí projektant ostravského závodu Energoprojektu Praha, v letech 1991 až 1996 byl ředitelem společnosti VAE s.r.o., kterou spoluzakládal

Působení v politice: v roce 1989 se angažoval v Občanském fóru, v letech 1990 až 1994 byl členem obvodního zastupitelstva Ostrava-Poruba; v roce 1994 vstoupil do ODS, v letech 1996 až 2004 byl senátorem za volební obvod Ostrava-město, v letech 1998 až 2002 byl předsedou senátorského klubu ODS a v letech 2002 až 2004 místopředsedou Senátu; v letech 2002 až 2010 byl předsedou ODS, v letech 2006 až 2009 byl premiérem ČR, v letech 2006 až 2009 byl členem Poslanecké sněmovny

Rodina: je podruhé ženatý; v únoru 2010 se rozvedl s manželkou Pavlou, s kterou žil od roku 1979, mají spolu dcery Petru a Janu a syna Tomáše; v červnu 2010 se oženil s tehdejší stranickou kolegyní Lucií Talmanovou, se kterou mají syna Nicolase

Ostatní:

- Topolánek vstoupil do nejvyšších pater politiky v prosinci 2002, když ho stranický kongres překvapivě zvolil nástupcem Václava Klause. ODS pod Topolánkovým vedením vyhrála řadu voleb a sestavila koaliční vládu, podle mnohých politologů však také zahájila cestu k odlivu příznivců.

- V březnu 2009 se ČSSD podařil pátý pokus o vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě, když s opozicí hlasovali i čtyři poslanci zvolení za koaliční strany. Topolánek se tak stal prvním českým premiérem, kterému parlament vyslovil nedůvěru.

- Necelé dva měsíce před volbami, 25. března 2010, Topolánek po sedmi letech ve funkci pod tlakem nejprve odstoupil z pozice volebního lídra a nakonec ke 12. dubnu odešel i z čela strany (ve volbách už nekandidoval). Preference strany klesaly a Topolánek se pro ni stával spíše přítěží. Poslední kapkou se staly jeho výroky na adresu církví a homosexuálů, které pronesl při fotografování pro gay magazín.

- Kontroverzní či vulgární výroky a útoky na novináře Topolánek používal během celé své politické kariéry a byl za to často kritizován i z vlastních řad. Kritizován byl i za některé své skutky, příkladem je tzv. kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění fotografií z jeho dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů. Topolánek byl také kritizován za příliš velký vliv svého kontroverzního poradce Marka Dalíka, který byl odsouzen za podvod při jednáních o nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu.

- V dubnu 2015 předseda ODS Petr Fiala oznámil, že Topolánek přestal platil členské příspěvky a už není členem strany.

- Po odchodu z politiky se angažuje v teplárenství a energetice.

- V květnu 2016 vydal knihu nazvanou Hlavně se neposrat, ve které glosuje politickou situaci v ČR.