Výrobce kabátů i právníci z okolí ruského konzulátu. Kdo Zemanovi platil kampaň?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Miloš Zeman
2
Fotogalerie

Miloš Zeman ve čtvrteční prezidentské debatě v České televizi poprvé odtajnil seznam dárců své milionové kampaně, o níž tvrdil, že ji nepovede. Podle odhadů na ni nakonec vynaložil téměř 34 milionů korun. Zeman předtím uvedl, že sponzoři jsou ze Spolku přátel Miloše Zemana, a nemusel proto dokládat konkrétní dárce. Na listině je nicméně uvedena jenom část sponzorů. Přinášíme jejich rekapitulaci.

Jiří Berger – jeden milion
Štědře Zemana podpořil celým milionem jednatel a společník firmy EHQ, která zprostředkovává pronájem a leasing výrobků pro osobní potřebu.

Jiří Rozsypálek – jeden milion
Jednatel reklamní agentury Matchball z Napajedel na Zlínsku. Sdělil, že částku neposlal přes transparentní účet, protože byl v minulosti zesměšněn tím, že tam lidé posílali třeba korunu a přidávali různé texty. Dříve podpořil Stranu práv občanů částkou 200 tisíc.

Car Service Group – 950 tisíc
Společnost vlastní 26letý podnikatel Marek Zurian. V roce 2016 byl výsledek jejího hospodaření téměř 200 tisíc ve ztrátě a není tedy zřejmé, z jakého zdroje finanční dar poskytla.

Jiří Jestřáb – 900 tisíc
Právník vlastní spolu s Richardem Tománkem advokátní kancelář a firmu Barber & Buddha.

Richard Tománek – 800 tisíc
Server respekt.cz uvádí, že měl v minulosti zprostředkovat koupi vily hradnímu kancléři bez prověrky Vratislavu Mynářovi možná právě přes firmu Barber & Buddha. Navíc Tománek uvedl při darování adresu, která se nachází jen 100 metrů od vily, v níž sídlí konzulát Ruské federace v Brně.

Contradiction – 885 tisíc
Firma provozuje jízdárnu, mini ZOO a pořádá svatby, nicméně podle dostupných údajů má jednatelka Michael Syřínová většinu příjmů z prodeje nových a ojetých nákladních aut.

Z účetní závěrky vyplývá, že v roce 2016 byla firma 142 milionů v minusu. Novější data nejsou k dispozici.

Průběh druhého kola prezidentských voleb sledujte v online přenosu >>>

Ray Service – 500 tisíc
Česká firma vyvíjí a vyrábí kabelové svazky a elektromechanické celky. Podle informací serveru Hlídací pesmá firma v předmětu činnosti také výrobu zbraní a střeliva.

Filafil – 400 tisíc
Vyrábí dámské flaušové kabáty. Na účet SPO v minulosti poslala 650 tisíc.

Martin Chládek – 380 tisíc
Spoluvlastní společnost Medifine, která dodává služby ve zdravotnictví.

Miloslav Havlíček – 300 tisíc
Provozuje obecní hospodu a smíšené zboží v malé obci Kouty v Jeseníkách.

René Gucký – 280 tisíc
Předseda představenstva veterinární laboratoře Vemodia provádějící genetické testy na zvířatech. Dříve předsedal Asociaci majitelů a provozovatelů ubytoven, která řešila problematiku sociálního bydlení. V médiích se objevil několikrát, například v pořadu Máte slovo v České televizi. 


Vše o druhém kole prezidentských voleb čtěte zde >>>


Tomáš Haratek – 260 tisíc
Známý Guckého, též člen představenstva firmy Vemodia, společníkem Gradako a působí v dalších šesti společnostech. Byl mimo jiné vlastníkem společnosti silně nestabilních a rizikových společností Čechopol a Garant, které již obě zanikly.

Luboš Kozák – 250 tisíc
Je vlastníkem čtyř společností zabývající se kamenictvím a gastronomií. Podle serveru idnes.cz jedna z jeho firem, Gondola Gastro, čelila sporu u Nejvyššího soudu o 40 tisíc korun se společností Karlovarské minerální vody, ale Gondola Gastro poté nezapolatila poplatek za dovolání a soud přestal věc řešit. Další společnost, Gondola Group, se několikrát ocitla v insolvenčním řízení.

Petr Tauchman – 220 tisíc
S dalšími členy rodiny vlastní firmu Eletis, která dělá montáže a rekonstrukce elektroinstalací nebo hromosvodů. Je společníkem dalších tří firem a angažuje se v nadačním fondu Alzheimer Life nebo Domu seniorů Lužec.


Profily kandidátů: Miloš Zeman a Jiří Drahoš


Jana Verneková – 200 tisíc
Podniká v oblasti rekonstrukcí bytových jader. Uvedla, že k zaslání příspěvku ji přiměly zejména slovní útoky na prezidenta. Dotkly se jí zejména zprávy o Zemanově údajné rakovině. Dar pro Zemana prostřednictvím spolku potvrdil i další člověk ze seznamu, Jiří Rozsypálek.

Podle serveru info.cz je Verneková jedna ze tří podporovatelů Zemana, která je navzájem propojena s mělnickým podnikatelem Lubošem Paškem (obchodní společník lobbisty a podnikatele Romana Janouška).

Petr Sádlo – 200 tisíc
Podniká v oblasti stavebnictví, je polovičním majitelem celkem pěti firem. Patří k nejlepším přátelům Luboše Paška.

Komerc Servis CZ – 200 tisíc
Dohledat lze pouze uzávěrku z roku 2015, podle níž je firma 136 tisíc v minusu.

Jaroslav Menčík – 180 tisíc
Veřejné zdroje nenabízejí o této osobě relevantní informace.

Jan Kůna – 150 tisíc
Vlastní velkoobchod s hračkami JAKU Trade i maloobchod JAKU Mělník. Firmy nemají od svého založení zveřejněnou žádnou výsledovku (zákonem povinná součást účetní závěrky, za nezveřejnění hrozí pokuty). Je také označován za Paškova dobrého přítele.

J.K.L. Partners – 150 tisíc
Účetní firma zaměřující se na malé a střední tuzemské i zahraniční společnosti i na samostatné osoby.