Zeman přijal demisi ministryně Valachové. Trvalo mu to 41 dní

Valachová končí ve funkci ministryně školství

Valachová končí ve funkci ministryně školství Zdroj: Twitter - Jiří Ovčáček

Ministryně školství Kateřina Valachová se svým očekávaným nástupcem Stanislavem Štechem
Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová vystoupila 1. června v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci ve sportu. Na snímku vlevo je předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.
Kateřina Valachová je stále ministryní.
4
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman přijal po více než měsíci demisi, kterou 9. května podala ministryně školství Kateřina Valachová. Ta chtěla původně uvolnit z funkce už na konci května.

„Prezident republiky demisi přijal a sejde se s mým nástupcem, následně dojde ke jmenování nového ministra školství,“ řekla po schůzce se Zemanem Valachová. K výměně má dojít ve středu. Nástupcem by měl být dosavadní náměstek Stanislav Štech.

Zeman dával Valachové příležitost si demisi rozmyslet. „Myslím, že pokud se učiní politické rozhodnutí, je na místě, aby si za ním politik stál,“ uvedla politička.

Valachová skončila kvůli machinacím kolem financování sportu. Rozhodování o dotacích měl ovlivňovat na schůzkách s dnes už bývalou náměstkyní Simonou Kratochvílovou fotbalový předák Miroslav Pelta.

Problémy s dotacemi přitom zdaleka nejsou vyřešené. Po policejní razii zůstávají dodnes zastavené dotace určené pro sportovní svazy.

Nově vypsaný program, který měl ten zpochybněný nahradit, nabízí svazům 1,3 miliardy korun. Jenže za jiných podmínek. „Zatčení tří a vyšetřování několika dalších lidí nesmí zničit celý český sport,“ upozornil předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Funkcionář Fotbalové asociace Berbr: Dělat předsedu je strašidelná práce. Chci najít nástupce a skončit

Video placeholde
Berbr: Dělat předsedu je strašidelná práce. Chci najít nástupce a skončit • iSport TV

Ministerstvo školství ohlásilo, že se o nové dotace přihlásila zhruba polovina sportovních svazů. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale ve finančním vyjádření žádali o méně než pětinu dotací a z velkých svazů žádost nepodal žádný. Naopak se hodlají o původní dotace i soudit. „Budeme se bránit všemi právními prostředky,“ řekl Kejval.

Valachová bude kandidovat do sněmovny za ČSSD ve Středočeském kraji z druhého místa na kandidátce.

Co zůstává po končící ministryni Kateřině Valachové

Jednotné státní přijímačky z češtiny a matematiky na střední školy s maturitou. Na jednu stranu mají umožnit jednoduché porovnání mezi jednotlivými školami, na druhé straně mohou zbytečně zavřít cestu k maturitě a tedy i vysokoškolskému vzdělání dětem s jazykovou bariérou nebo jednostranným talentem.

Povinný předškolní rok ve školce. Jeho zavedení sice podporovaly některé neziskovky, které pracují s dětmi ze znevýhodněných rodin. Má takovým dětem pomoci s nástupem do školy. V praxi je to ale těžkopádné nařízení. Komplikuje mimo jiné situaci rodinám, které by své pětileté děti chtěly posílat do rejstříkové školky jen několik dní v týdnu.

Stagnující financování vysokých škol. Navzdory vládním slibům rozpočet vysokých škol stagnuje. Vláda přislíbila nárůst peněz pro vysoké školy z nynějších 21 miliard na zhruba 27 miliard korun za rok, návrh státního rozpočtu z ministerstva financí ovšem počítá s nárůstem o sto milionů korun. Vysoké školy se bouří.

Povinná maturita z matematiky. Má zlepšit výuku matematiky a úroveň matematických dovedností. Podle skeptiků může naopak plošný test výuku matematiky zhoršit v tom smyslu, že se školy budou soustředit na dril místo porozumění.

Společné vzdělávání. Děti s hendikepem nebo s mimořádným nadáním mají nově nárok na státní podporu výuky přímo na běžných školách. Jak bude opatření úspěšné, bude záviset na tom, jestli na ně budou školy dostávat dlouhodobě dost financí.

Změna financování základních a středních škol. Místo počtu dětí ve třídě bude pro financování škol důležité, kolik hodin odučí a jaké mají učitele.

Vyšší platy pro učitele a návrh kariérního řádu. Učitelé základních a středních škol dostali opakovaně přidáno. Do sněmovny se zároveň vrací novela, která zavádí kariérní řád. Ten počítá s novými příplatky pro učitele, kteří pomáhají nováčkům, nebo pro třídní učitele.

Vše o nadcházejících volbách čtěte ZDE >>>