Zeman týden před volbami daroval Fondu ohrožených dětí 2,5 milionu korun

Premiér Andrej Babiš dorazil na tradiční novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem do Lán

Premiér Andrej Babiš dorazil na tradiční novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem do Lán Zdroj: Blesk - David Malík

Přílis opulentní. Jen Babišové kabelka vyjde na 200 tisíc korun.
Premiér Andrej Babiš dorazil na tradiční novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem do Lán
Premiér Andrej Babiš dorazil na tradiční novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem do Lán
Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě
Premiér Andrej Babiš dorazil na tradiční novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem do Lán
9
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman poslal Fondu ohrožených dětí (FOD) 2,5 milionu korun. Symbolický šek předal ve čtvrtek na Pražském hradě řediteli FOD Janu Vaňkovi. Dar předal organizaci, která provozuje takzvané klokánky, třetí rok v řadě, peníze pocházejí z fondu, který Zeman původně zřídil za účelem splácení státního dluhu. V předchozích letech prezident peníze posílal FOD vždy v prosinci, letos tak učinil v lednu osm dní před prvním kolem prezidentské volby, v níž se uchází o znovuzvolení.

Pozdější poslání peněz Zeman zdůvodnil tím, že v prosinci měl příliš práce. Prezident se v první polovině měsíce setkal s kandidáty na ministry ve vládě Andreje Babiše (ANO) a navštívil Slovensko.

Zeman rovněž oznámil, že Fondu ohrožených dětí věnuje i zůstatek na transparentním účtu, který zřídil za účelem prezidentské kandidatury. Podle zákona musí kandidáti zůstatek na účtu po vyúčtování kampaně převést ve prospěch charitativní společnosti podle vlastního výběru. Zeman očekává, že kvůli úředním kontrolám vyúčtování kampaně by tyto peníze mohl FOD poslat letos koncem roku.

V současnosti je na účtu podle prezidenta zhruba 4,5 milionu korun, který nehodlá využít, protože tvrdí, že žádnou kampaň nevede. Billboardovou kampaň vyzývající k jeho zvolení, stejně jako letáky zaslané do některých domácností, Zeman už dříve označil za práci svých sympatizantů, s níž údajně nemá nic společného. Nehlásí se ani k volebnímu klipu v České televizi, který je proveden ve stejné grafice jako volební billboardy.

Peníze pro FOD Zeman poslal z fondu, který původně zřídil za účelem snížení státního dluhu. Účel fondu změnil v roce 2015, někteří dřívější přispěvatelé ho za tento krok kritizovali.

Do charitativních či veřejně prospěšných akcí se zapojují i další prezidentští kandidáti. Postiženým lidem či lidem s handicapem pomáhá dlouhodobě například podnikatel a textař Michal Horáček.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš podle své mluvčí Kateřiny Procházkové se svou ženou přispívají na řadu charit a projektů, jako je například Paraple. Podporuje podle ní také handicapované například z Jedličkova ústavu.

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek se nedávno zapojil do pochodu proti diabetu a další z kandidátů Pavel Fischer se angažoval v podpoře očkování proti chřipce a několik let byl předsedou správní rady Nadace Forum 2000. Lékař Marek Hilšer v letech 2011 a 2012 pracoval pro humanitární organizaci ADRA v keňském zdravotnickém zařízení.