Francouzská vláda potvrdila porážku v nepřímých senátních volbách. Nepřímé hlasování nahrálo tradičním stranám

Emmanuel Macron,

Emmanuel Macron, Zdroj: ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
7
Fotogalerie

Francouzská vláda dnes uznala porážku v nepřímých doplňovacích volbách do Senátu, které se konaly v neděli. Zástupci centristické Republiky v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona obdrželi pouhých 28 křesel. Do Senátu se ve Francii volí především prostřednictvím lokálních zastupitelů. Ti jsou ale většinou členy tradičních stran, neboť v době, kdy byli zvoleni, Republika v pohybu ještě neexistovala.

V komoře, kde se obměnila polovina z celkových 348 míst, mají nejpevnější postavení opoziční pravicoví Republikáni, kteří kontrolují 159 mandátů, a jejich nejbližší spojenci dalších 50 křesel.

Mluvčí vlády Christophe Castaner řekl v televizi BFM, že vláda "selhala". Zároveň podotkl, že porážka není žádným překvapením, protože vyplývá ze způsobu nepřímých voleb. Hlasovalo totiž 76 359 volitelů - členů parlamentu, starostů a místních zastupitelů, většinou členů tradičních stran.

Polepšili si opoziční socialisté, kteří ve volbách do Národního shromáždění propadli. V Senátu budou zastoupeni 81 zákonodárci.

Ani bez většiny v Senátu nebude mít Macron, jehož obliba v poslední době poklesla, problém vládnout, ale mohl by mít potíže s prosazením ohlášených klíčových reforem. Horní komora může zbrzdit přijetí zákonů, ale konečné slovo náleží poslancům v Národním shromáždění. Souhlas Senátu je ale nezbytný při změnách ústavy, které Macron plánuje uskutečnit v rámci reformy institucí do léta 2018. Šéf Elysejského paláce se ale už dal dříve slyšet, že pokud by parlament jeho reformy zablokoval, vypíše referendum.