Komentář Jany Havligerové: Koalice má poslední šanci prosadit své záměry, poslanci ale myslí na volno

Zbyněk Stanjura (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Roman Sklenák (ČSSD)

Zbyněk Stanjura (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Roman Sklenák (ČSSD) Zdroj: ČTK

Jaroslav Faltýnek (ANO) a Roman Sklenák (ČSSD)
Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Premiér Bohuslav Sobotka při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Šéf ODS Petr Fiala
6
Fotogalerie

Čtyři dny utrpení, a hurá na prázdniny. Tak přesně tuhle větu oficiálně nevypustí do éteru ani jeden ze dvou set poslanců. Zákonodárci tento týden zasedli do parlamentních lavic, aby dokončili jednu z posledních schůzí ve svém funkčním období, a tváří se, že to bude i jedno z nejdůležitějších jednání.

Rozhodně ho tak prezentuje vládní koalice, která by ráda prosadila minimálně čtrnáct životně důležitých norem, priorit, bez nichž se, jak jsou socialisté, anoisti a lidovci přesvědčeni, Česko rozhodně neobejde.

I vládní poslanci ovšem s lehkou myslí souhlasili s tím, že jednat se bude pouhé čtyři dny. Pro jistotu. Všichni dobře vědí, že diskuze, ať už o čemkoli, se záhy zvrhne v předvolební kampaň. Ostatně opozice už avizovala, že bude obstruovat, brzdit hodlá především předlohy se sociální tematikou. Klasickou ukázkou stranického pokrytectví nejspíš bude debata o ratifikaci pařížské klimatické dohody.

Historie dokumentu, který počítá s omezováním emisí CO2 po roce 2020, a navazuje tak na Kjótský protokol, je v českém parlamentu vskutku pohnutá. Na ratifikaci čeká ve sněmovně od loňského 5. října, poslanci se k němu vrátí už počtvrté. Teď kabinet tvrdí, že pařížskou dohodu chce ratifikovat do voleb, nejraději hned dnes. A vládní poslanci, kteří vědí, že část opozice chystá blokaci, se kasají, že koaliční odpovědí může být mimořádná schůze dolní komory. Přitom to byla právě vláda a její poslanci, kteří osm měsíců tiše přihlíželi, jak se sněmovna k ničemu nemá a diskuzi stále přerušuje.

Argumenty, které zazněly nyní, ještě před začátkem schůze, jsou zaznamenání hodné. Třeba komunisté, jak tvrdí jejich předseda, nemají s pařížskou dohodou problém. Jestliže je ale něco na devadesát let, říká Filip, pak je lhostejné, jestli to je přijato v červnu nebo v lednu. Takže teď ne.

K šéfovi KSČM se nejspíš nedoneslo, že jejich europoslankyně Konečná hodlá hledat mezinárodní podporu k tomu, aby byly na USA uvaleny sankce za to, že od pařížské úmluvy odstupují. Anebo ze stranického ústředí ke Konečné nedorazilo, že podle KSČM nemusí Česko s ratifikací dokumentu nijak pospíchat.

ODS to bere mnohem vážněji, neboť si uvědomuje, že jde o téma, které je ve společnosti diskutované. Jak předseda Fiala připomíná, je to téma diskutované i mezinárodně, je tu nový postoj Spojených států. A tak by ODS počkala se schvalováním pařížské dohody až na novou sněmovnu. Protože je tu řada věcí, o kterých je potřeba diskutovat. Tak určitě.

Hrát se bude ve sněmovně ale především o čas. Poslanci už nebudou projednávat zákony v prvním čtení, zařazeny jsou na program ty, které čekají na finální hlasování. Zákonodárci budou rozhodovat o desítkách změn u norem, které předkládá ministerstvo financí či rezort práce. Jejich hladké projednání závisí právě na opozici a ta koalici rozhodně nedá nic zadarmo. Příležitost předvést se ve sněmovně je jednou z posledních.

V podstatě poslední šanci, jak prosadit své priority, má i koalice. Zářijová schůze dolní komory sice ještě bude v režii koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ale to už bude taková krabička poslední záchrany.