Musíme zůstat v tvrdém jádru EU a rychle přijmout euro, říká Sobotka

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Adrian Petty, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Premiér Bohuslav Sobotka vypovídal u soudu v kauze OKD
Premiér Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Konflikt prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě.
16
Fotogalerie

Česká republika musí zůstat v jádru Evropské unie a co nejdříve, jakmile to bude možné, přijmout euro. Pro ekonomiku závislou na exportu není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jiné cesty. Všechny, kteří jakkoliv mluví o vystoupení z EU, označil při vystoupení na sněmu Svazu průmyslu a dopravy na strojírenském veletrhu v Brně za blázny a poloblázny. Setrvání v jádru EU považuje za jedinou alternativu k zajištění bezpečnosti a ekonomické prosperity.

Zmínil také, jak to nazval, několik neodkladných úkolů, které bude muset řešit nová vláda vzešlá z blížících se voleb.

"Ekonomický rozvoj nejprůmyslovější země Evropy závisí nejen na dostatku zaměstnanců, ale také na dopravní infrastruktuře. Ukazuje se, že je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách, protože nenarážíme na nedostatek peněz či nepřipravenost staveb, ale na zlou vůli. Spolky a jednotlivci neustále napadají dopravní stavby. Bude to cesta nejefektivnější," řekl Sobotka.

Nová vláda musí také řešit budoucnost české energetiky. "Je třeba pracovat na proměně energetického mixu. Na jedné straně je třeba zachovat stabilitu, na druhé straně je potřeba dodržovat limity vyplývající z Pařížské dohody o emisích. V roce 2025 je potřeba nejpozději začít budovat nový blok v jaderné elektrárně Dukovany. Energie musí být nadále cenově dostupná. Společně s vysokorychlostním internetem je klíčová pro přechod k digitalizovanému průmyslu, který přinese nový rozvojový potenciál," řekl Sobotka. Stát podle něj má jít příkladem v digitálním řešení a přenést je do státní sféry.

Nová vláda má podle něj také pracovat na tom, aby se česká ekonomika změnila z ekonomiky, jež nabízí komparativní výhodu v levné práci, v ekonomiku vytvářející produkty s vyšší přidanou hodnotou.

"Investiční pobídky už se nesmí dívat na počet vytvořených pracovních míst, ale na výši přidané hodnoty a měly by směřovat k menším a středním firmám," řekl Sobotka.

Česko ale dosud není v eurozóně, což Sobotka vidí jako nejistotu do budoucna. "Veškerá modernizační opatření budou fungovat tehdy, když budeme členy volného vnitřního trhu a budeme figurovat v jádře ekonomicky silných zemí EU. Musíme bojovat za to, aby nevznikaly na vnitřním trhu a na hranicích eurozóny bariéry," uvedl Sobotka.