ODS slibuje vyšší příjmy o necelou desetinu

Šéf ODS Petr Fiala

Šéf ODS Petr Fiala Zdroj: čtk

Předseda ODS Petr Fiala
Předseda ODS Petr Fiala hlasoval v Brně
Předseda ODS Petr Fiala
Petr Fiala
Kandidát na předsedu ODS Petr Fiala
10
Fotogalerie

Vládní ČSSD a hnutí ANO se shodují s opoziční ODS a TOP 09, že výdělky v Česku jsou nízké. V návrzích na jejich zvýšení se liší.

V době rostoucí ekonomiky je potřeba, aby profitovali nejen zaměstnavatelé, ale i zaměstnanci. Téma, které jako první začala razit ČSSD, si v předvolebním klání osvojilo i hnutí ANO a opoziční ODS s TOP 09. Zatímco socialisté prosazují daňovou revoluci, kterou kritizuje střední třída, návrhy ostatních tří stran jsou střízlivější a znamenaly by menší zásah do systému. Babišovci zatím představili možné změny jen velmi obecně.

„Jsme přesvědčeni, že lidem je potřeba nechat více peněz. Jestliže se ekonomice daří, nechť to pocítí. Nechceme ale tlačit na zaměstnavatele,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

ODS by se vrátila k 15procentní dani z hrubé mzdy, například zaměstnanci s průměrnou mzdou 27,5 tisíc korun by si polepšili zhruba o 1400 korun. O další dva procentní body by snížila odvody na sociální pojištění. „Konzultovali jsme to se zaměstnavateli, záměr vítají. Pokud se dostaneme do vlády, předložíme daňový balíček co nejdříve,“ uvedl šéf poslaneckého klubu partaje Zbyněk Stanjura. Přiznal však, že zvýšení. mezd by vláda mohla nařídit jen ve státní sféře, v soukromé by záleželo na firmách, jak ušetřené peníze využijí.

Zavedením 15procentní daně z hrubé mzdy a snížením sociálních odvodů by stát podle ODS přišel o 68 miliard. Výpadek by pokryla hlavně výrazným omezením dotací včetně investičních pobídek. „Musí se pískat rovina, takže by bylo nejlepší tuto formu podpory zrušit. Rozhodně by ji neměly dostávat velké zahraniční společnosti,“ podotkl Fiala. Pobídky si dovede představit například pro české start-upy.

Cestou krácení odvodů by šla i TOP 09, lidem s průměrnými výdělky slibuje přilepšení o tisícikorunu. Chce o čtyři procentní body snížit sociální odvody jak zaměstnancům, tak zaměstnavatelům. Celkový osmiprocentní výpadek na důchodovém účtu by doplnila převodem 30 procent z vybraného DPH. „Zaměstnavatelé by získali zdroje pro rozvoj firem, posílili by konkurenceschopnost, ale i prostor pro vyjednávání právě o dalším růstu mezd. Živnostníkům by se ulevilo také o osm procent, i když z polovičního základu,“ vysvětlil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za snížení odvodů na sociální a možná i zdravotní pojištění horoval na únorovém sněmu ANO jeho lídr Andrej Babiš. O konkrétních číslech a ani o tom, jak by chybějící desítky miliard nahradil, se nezmínil.

Video: Andrej Babiš na sjezdu ANO 2011

Video placeholde

„Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky