Soudit mají toho, kvůli komu přišel stát o většinu v OKD, řekl Sobotka

Bohuslav Sobotka,

Bohuslav Sobotka, Zdroj: ČTK

Bohuslav Sobotka vypovídá u soudu v kauze OKD.
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
OKD
Bohuslav Sobotka
OKD
8
Fotogalerie

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) mrzí, že v trestní kauze privatizace OKD nestojí před soudem ten, kdo v roce 1996 rozhodl o tom, že stát přišel v důlní společnosti o majoritu. Souzeni by podle něj měli být také "ti, kdo z OKD po roce 2004 vytahali obrovské finanční prostředky". Předseda vlády a někdejší ministr financí to řekl při odchodu ze soudní síně, kde vypovídal jako svědek. Konkrétní jména uvést nechtěl, zmínil ale vládu Václava Klause (ODS).

"Mám pocit, že se tady trošku ztrácí čas na procesu, který byl standardní," uvedl k tomu, že obžalováni jsou dva bývalí úředníci z Fondu národního majetku a znalec, jenž vypracoval posudek na cenu státního podílu v OKD.

Kvůli privatizaci státního podílu z roku 2004 čelí Sobotka dlouhodobě kritice za to, že stát prodal svou část společnosti pod cenou. Současný premiér výtky odmítá. Problém podle něj vznikl o osm let dříve, kdy byl základní kapitál OKD snížen vyřazením 3,5 milionu kusů akcií z oběhu.

"Naprosto bez jakéhokoliv důvodu Fond národního majetku snížil podíl státu v OKD z více než 50 procent na 46 procent, a nic se nestalo. Stát přišel o majoritu, znehodnotil se ten minoritní podíl a nic se nestalo. Aspoň nevím o tom, že by se něco stalo," podotkl. To, že si stát sám sebral akcie v OKD, označil za "naprosto neuvěřitelnou věc".

"To bylo v roce 1996, to bylo na konci první Klausovy vlády," dodal. Viníky nechtěl konkretizovat s tím, že on "není ten, kdo by to měl řešit".

"Po roce 2004 odešlo z OKD obrovské množství finančních prostředků a myslím si, že tohle by se mělo řešit - že se vytáhly peníze ze společnosti, které teď samozřejmě v příštích letech mohou chybět na rekultivace a sanace," pokračoval. Podle něj šlo o "miliardy a možná desítky miliard korun" a na vině jsou tehdejší majitelé OKD.

Oběma záležitostmi by se podle Sobotky měla zabývat policie a justice. Privatizaci dolů vládě doporučila v listopadu 1997 privatizační komise. Doporučení se týkalo prodeje akcií Moravské uhelné společnosti, Sokolovské uhelné a Severočeských dolů, přičemž obdobný postup komise doporučila i v případě OKD. Ministrem financí v tehdejší Klausově menšinové vládě byl Ivan Pilip. Těžařské společnosti však prodaly až následující vlády, které vedla ČSSD.

Svůj podíl v OKD prodal stát za 4,1 miliardy korun skupině Karbon Invest, která patřila podnikatelům Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi. Koláček s Votavou o dva měsíce později celé OKD prodali investiční skupině RPG Industries, kterou vedl podnikatel Zdeněk Bakala. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že stát měl při privatizaci jakožto minoritní vlastník horší pozici.

"Doprivatizace OKD z roku 2004 neprobíhala ukázkově transparentně. Nicméně stát měl ztížené podmínky v porovnání s řadou jiných privatizačních procesů v tom smyslu, že už od 90. let figuroval v rámci vlastnické struktury OKD coby minoritní vlastník. To byl výsledek nedůsledného postupu během první fáze privatizace z roku 1996," řekl.

Všechny články o společnosti OKD najdete zde >>>

O majoritu v OKD přišel český stát již v druhé polovině 90. let

Výběr informací o privatizaci důlní společnosti OKD (v trestní kauze privatizace společnosti dnes vypovídal premiér Bohuslav Sobotka):

- Část akcií OKD byla na začátku 90. let prodána v kupónové privatizaci, hlavním majitelem ale zůstal stát, akcie držely i obce a města v regionu. V následujících letech však rozhodující vliv získala společnost Prosper Trading, jež odkoupila obecní podíly a v létě 1997 pak odkoupila akcie OKD od státem založeného Restitučního investičního fondu. Podle vyjádření někdejšího poslance ČSSD Josefa Hojdara to byl rozhodující moment, kdy podíl státu v těžební společnosti klesl pod 50 procent.

- Později se většinovým vlastníkem stal Karbon Invest (KI) podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy. Do firmy vstoupil v druhé polovině roku 1998, nedlouho po vzniku menšinové vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD). V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad.

- V září 2004 vláda Stanislava Grose, ve které byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ale ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI.

- Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), kterou od loňského února ovládají tři britské investiční společnosti. Loni se pak samotná firma OKD dostala do insolvence a v květnu ji soud poslal do úpadku. Minulý týden věřitelé OKD schválili plán reorganizace, který počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž by 100 procent akcií měla získat státem vlastněná společnost Prisko.

- Součástí privatizovaného majetku OKD bylo i 43.000 bytů, spravovaných společností RPG Byty. Ta je získala od mateřské RPG Industries, jež byty koupila od společnosti Karbon Invest spolu s OKD. RPG Industries se údajně zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Společnost sice byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. Nyní se majitel bytů jmenuje Residomo.

- V trestní kauze, kterou nyní projednává soud a v níž dnes vypovídal premiér Bohuslav Sobotka, čelí obžalobě znalec, který před lety vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

- Kvůli svému působení v OKD se již v minulosti ocitli před soudem také Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla. Podle obžaloby opatřovali na základě obchodních a mandátních smluv výhody své firmě Karbon Invest, a to na úkor OKD a Českomoravských dolů. Soud však v červnu 2009 všechny tři obžalované zprostil viny.

- Privatizaci OKD vyšetřovala v minulosti i Evropská komise kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká a stát možná poskytl nedovolenou podporu Karbon Investu. "Evropská komise v roce 2011 konstatovala, že nedošlo k nedovolené veřejné podpoře," řekl k tomu předloni Sobotka.